Reporter: De unde v-a venit ideea filmului?
Adrian Sitaru: Nu ştiu. Într-o zi am notat-o, dar apoi mi-a luat mult timp ca să o construiesc, ca scenariu.
Rep.: Este debutul dvs.?
A.S.: Nu chiar. Am făcut mai întîi un lungmetraj digital, o producţie independentă pe cont propriu, cu actori prieteni.
Rep.: Va putea fi văzut?
A.S.: Sper şi doresc foarte mult să-l arăt. Nişte francezi sînt hotărîţi să finanţeze o transpunere pe peliculă, iar apoi, vom mai vedea. Simt că trebuie să-l difuzez. Se intitulează „Pescuit sportiv”, dar titlul e uşor înşelător.
Rep.: Ca şi „Valuri”, care are o încărcătură metaforică.
A.S.: Da, sînt acele „Valuri” ale vieţii, în care credem că ştim a înota, dar riscăm să şi rămînem singuri pe mare sau chiar să ne înecăm.
Rep.: A costat mult?
A.S.: Vreo 40.000 de euro, fiind vorba de un proiect ieşit cîştigător la un concurs al Centrului Naţional al Cinematografiei de acum cîţiva ani. Am avut şi sponsori, iar actorii au fost înţelegători.
Rep.: Da, aveţi nume cunoscute în distribuţie, Clara Vodă, Adrian Titieni, dar şi începători.
A.S.: Cel mai greu de găsit a fost personajul tînărului rom. Au venit vreo 12 candidaţi, dar cel ales e ceea ce îmi doream. Este foarte talentat. Pentru rolul franţuzoaicei, am ales chiar o actriţă franceză, Karen Wallet.
Rep.: Cum aţi găsit-o?
A.S.: Prin intermediul unor prieteni de la... New York. Karen face teatru în Franţa, iar figura ei uşor angelică era potrivită personajului.
Rep.: Aţi ţinut să distribuiţi o actriţă străină?
A.S.: Nu neapărat. Iniţial, rolul trebuia să fie jucat de Monica Davidescu. Personajul presupunea o condiţie de noutăţi şi ambiguitate şi... a fost foarte bine că s-a întîmplat aşa.
Rep.: Filmul a luat premiu la Locarno, la Sarajevo şi, din cîte ştim, şi o menţiune la Milano. Un palmares impresionant.
A.S.: Ne simţim foarte bine, sîntem altfel priviţi venind dintr-o cinematografie aflată pe val, care a şi luat un mare premiu internaţional – Palme d’Or. De fapt, noi, cei mai tineri, culegem roadele unor succese, ale lui Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu şi, evident, Cristian Mungiu. Pentru asta le mulţumim, dorind să ne considere ca făcînd parte din aceeaşi generaţie.
Rep.: Un „val” mai proaspăt, în formare... Alte filme?
A.S.: Păi, deocamdată, niciunul din cele două scenarii propuse nu a trecut pragul cîştigător la recentul concurs CNC, dar... mai e timp, nu disper. La un concurs, nu toţi sînt şi cîştigători.