Noi victime în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi victime în Afganistan

Externe 31 Decembrie 2010 / 00:00 371 accesări

Cel puţin zece civili au fost ucişi şi alţii au fost răniţi în explozia unei mine, la trecerea microbuzului în care se aflau, pe o şosea din provincia afgană Helmand, au anunţat forţa internaţională a NATO (ISAF) şi autorităţile locale. Purtătorul de cuvânt al guvernoratului provincial, Daud Ahmadi, a menţionat 16 victime, fără să precizeze câte dintre acestea au murit şi câte au fost rănite. Sudul Afganistanului este unul dintre bastioanele rebeliunii conduse de talibani, care a câştigat teren, în ultimii ani, în pofida trimiterii a zeci de mii de militari suplimentari americani. De peste un an, forţele americane desfăşoară ofensive în scopul îndepărtării rebelilor din provinciile Kandahar şi Helmand.

Pe de altă parte, documente de arhivă făcute publice ieri, în Marea Britanie, dezvăluie faptul că ţările occidentale au organizat o reuniune secretă, în anul 1980, pentru a susţine rezistenţa afgană în cursul intervenţiei sovietice în Afganistan. Oficiali de rang înalt din Marea Britanie, Germania şi Franţa s-au întâlnit la Paris, pe 15 ianuarie 1980, imediat după intervenţia sovietică din decembrie 1979. Zbigniew Brzezinski, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui american de la acea vreme, Jimmy Carter, a participat la reuniune, întâlnindu-se cu şeful de cabinet britanic, Robert Armstrong, care a sugerat ca susţinerea acordată rezistenţei islamiste să fie coordonată de “prietenii noştri”, o referire la serviciile secrete britanice. Potrivit lui Armstrong, “existau afgani pregătiţi să lupte şi să reziste invaziei sovietice, iar pakistanezii ar fi fost dispuşi să accepte ca teritoriul lor să fie utilizat pentru acţiuni de gherilă, interesul Occidentului fiind încurajarea şi susţinerea rezistenţei. Acest lucru ar îngreuna eforturile sovietice de pacificare în Afganistan şi ar prelungi procesul; iar existenţa unei mişcări de gherilă în Afganistan ar polariza rezistenţa islamică, pe care am dori să o vedem continuând”.

Rezistenţa islamică a condus la creşterea influenţei grupurilor radicale, contribuind la crearea organizaţiei teroriste al-Qaida. După atentatele din 11 septembrie 2001, SUA şi o coaliţie internaţională au înlăturat de la putere regimul taliban din Afganistan, intrând în conflict cu rezistenţa islamistă.



12