SUA vor înăspri, din luna iulie, condiţiile de intrare în Visa Waiver, scăzînd plafonul ratei de refuz a vizei de la 10% la 3%, condiţie ce face ca ţări ca România, cu o rată de refuz de 25%, să se califice şi mai greu pentru acest program, a declarat directorul programului Visa Waiver. Marc Frey, director al Programului Visa Waiver din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, a explicat de ce perspectiva includerii României în Visa Waiver, program ce ar permite românilor să călătorească în America în scop turistic şi de afaceri, fără a mai necesita în prealabil solicitarea vizei la Ambasada de la Bucureşti, este tot mai îndepărtată. George W. Bush promulgase, la 3 august 2007, o variantă nouă a legii privind securitatea, prin care plafonul ratei de refuz fusese ridicat de la 3% la 10%, măsura făcînd parte din demersurile fostului preşedinte de a flexibiliza admiterea în program în special a unor ţări est-europene. Acum, noua administraţie Obama scade din nou plafonul la 3%. Autoritatea Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) de a ridica rata de refuz pentru vizele SUA la un maximum de 10% va fi suspendată începînd cu 30 iunie 2009, pînă cînd Departamentul poate implementa sistemul biometric de monitorizare a ieşirilor aeriene, a spus oficialul, precizînd că această măsură este luată pe termen nedeterminat.
Chiar dacă includerea în Visa Waiver nu va fi un proces pe termen scurt, DHS încurajează România să continue eforturile pentru a îndeplini criteriile pentru intrarea în program şi salută dialogul constructiv pe care îl are pe această temă, a mai spus oficialul american. Marc Frey a mai explicat că numeroase cerinţe pentru eliminarea obligativităţii vizei SUA, precum raportarea imediată a paşapoartelor pierdute şi furate către Interpol, sînt în concordanţă cu bunele practici internaţionale şi sînt specificate şi în declaraţia semnată la 3 noiembrie 2008, de SUA şi România. ”Departamentul pentru Securitate Internă apreciază progresele făcute de România în multe aspecte, inclusiv recenta introducere a paşaportului electronic. DHS îşi păstrează şi pe viitor angajamentul de a lucra alături de România pentru implementarea Declaraţiei şi monitorizează evoluţiile legate de îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Visa Waiver. În plus, autorităţile române şi cele ale Ambasadei SUA vor continua să se întîlnească regulat la Bucureşti, pentru a discuta despre chestiuni legate de ridicarea obligativităţilor vizei”, a afirmat Marc Frey.
Cel mai mare obstacol în calea eliminării obligativităţii vizelor SUA pentru România este rata de respingere a acordării vizelor de intrare în SUA, care în anul fiscal 2008 a ajuns la 25%. Cele şase state din UE pentru care SUA menţin obligativitatea vizelor sînt Malta, Cipru, Grecia, Polonia, Bulgaria şi România. Trei dintre aceste ţări au rata de refuz a vizelor peste 3% (România 25%, Bulgaria 13,3%, Polonia 13,8%), iar celelate trei state au reuşit să se situeze sub limita admisă de Washington (Grecia 1,5%, Malta 2,5%, Cipru 1,7%).