Nominalizări la funcţia de ambasador al UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nominalizări la funcţia de ambasador al UE

Externe 16 Septembrie 2010 / 00:00 351 accesări

Expulzările romilor din Franţa şi Italia nu sunt singurul subiect ce dezbină ţările europene. Iminentele numiri ale ambasadorilor UE învrăjbesc ţările membre dezbinate acum în funcţie de mărime şi pondere demografică. Diplomatul german Markus Ederer a obţinut funcţia de ambasador al UE la Beijing, iar ambasadorul austriac Hans Dietmar Schweisgut a fost numit la post în Tokyo, a anunţat ieri Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton. În prezent, Hans Dietmar Schweisgut este ambasadorul Austriei la UU, iar Markus Ederer este oficial de rang înalt în cadrul Ministerului german al Afacerilor Externe.

În această primă serie de numiri au mai fost nominalizaţi ambasadori ai UE cinci spanioli, în Argentina, în funcţia de adjunct al şefului misiunii la Beijing, în Angola, Namibia şi Guineea Bissau, trei francezi, în Filipine, Ciad şi Zambia, trei irlandezi, în Myanmar, Botswana şi Mozambic, doi italieni, în Albania şi Uganda şi doi olandezi, în Africa de Sud şi Liban. Un alt german a fost nominalizat în Papua-Noua Guinee, în timp ce doi belgieni au fost numiţi în funcţii în Burundi şi Senegal, iar doi luxemburghezi în Singapore şi Haiti. Noile state membre ale UE sunt mai puţin reprezentate în această primă serie de nominalizări. Este vorba despre doi polonezi, în Coreea de Sud şi Iordania, un bulgar în Georgia şi un lituanian în Afganistan. În total, şapte femei au fost numite.

Baroneasa Catherine Ashton, care conduce diplomaţia europeană din decembrie 2009, lucrează de trei luni la crearea unui corp de mii de funcţionari şi diplomaţi cu obiectivul de a prezenta mesajul unic al UE atât la Bruxelles, cât şi în cele aproximativ 150 de ţări unde există delegaţii ale Comisiei Europene. Serviciile Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă au avut la dispoziţie circa 1.000 de candidaturi pentru cele 20 de posturi, care pot fi ocupate atât de funcţionari din instituţiile europene, cât şi de diplomaţi din cancelariile naţionale ale celor 27 de ţări membre. Noul serviciu diplomatic nu va deveni operaţional înainte de 1 decembrie, la un an de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.



12