Nopţi pline de farmec şi de muzică bună, la Deva şi Hunedoara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Opera Nights”

Nopţi pline de farmec şi de muzică bună, la Deva şi Hunedoara

Monden 20 Iulie 2015 / 00:00 4850 accesări

Frumoasa poveste muzicală „Opera Nights”, care, de cinci ani, se trăieşte pe meleaguri transilvănene, la Hunedoara şi Deva, se încheie astăzi, printr-un Bal al Operei, la care se va cânta şi se va dansa ca la... palat.  De altfel, într-una din sălile Palatului Magna Curia din Deva, azi sediu al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, se va desfăşura balul la care toată lumea trebuie să danseze.

Prima seară a Festivalului „Opera Nights”, care s-a desfăşurat la Castelul Corvinilor din Hunedoara, a fost înnobilată de prezenţa frumoasei Violetta Vallery, interpretată cu mult farmec de soprana Diana Ţugui. Joi seară, soliştii, corul, baletul şi orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, condusă de neobositul maestru Gheorghe Stanciu, s-a mutat la poalele Cetăţii Devei, în Lapidariul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane. Oaspeţii, primiţi cu arii şi valsuri, au trecut pe covorul roşu pentru a trăi o „Noapte la Veneţia”, pe muzica lui Johann Strauss-fiul. S-au asigurat ca totul să fie de neuitat soliştii TNOB: Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, Lucia Mihalache, Răzvan Săraru, Doru Iftene, Constantin Acsinte, Laurenţiu Severin, Adrian Bădilă, Bogdan Ocheşel, cărora li s-a alăturat bucureşteanul Stefan Popov. Spectacolul a avut ritm, culoare şi a pulsat de viaţă. Pe scenă s-a cântat şi s-a dansat mult, iar publicul aflat sub cerul înstelat al Devei s-a amuzat copios, asistând la un bal mascat plin de vervă şi farse.

ÎNTÂLNIRE CU ISTORIA ÎN LOCURI CU... ISTORIE Serile de vineri şi sâmbătă au fost dedicate poveştilor inspirate din cărţile de istorie, de pe vremea babilonienilor, evreilor căzuţi în sclavie, egiptenilor şi etiopienilor. La Castelul Corvinilor din Hunedoara, „Nabucco”, sub bagheta dirijorului Koichi Inoue, s-a bucurat de un mare succes. Frumuseţea vocilor, monumentalitatea muzicii şi întreaga încărcătură dramatică a operei verdiene au fost potenţate de cadrul special oferit de arhitectura Castelului Corvinilor. Personajul titular a fost întruchipat de baritonul bucureştean Ştefan Ignat. Soprana japoneză Akiko Hayakawa a redat-o pe Abigaille, iar mezzosprana Lucia Mihalache a fost Fenena. Ismail a fost redat de tenorul Răzvan Săraru, Zaccaria a fost basul bucureştean Orest Pîslariu, iar constănţeanul Constantin Acsinte a îmbrăcat hainele Marelui Preot.

Sâmbătă seară, la Deva, la Lapidariu, a fost prezentă... Aida, frumoasa prinţesă etiopiană căzută în sclavia egiptenilor, interpretată de Lăcrămioara Cristescu din Timişoara.

Schimbând personajele şi perioada istorică, dar păstrând încărcătura dramatică şi firul epic - poveştile de iubire şi tensiunea dintre învingători şi cei învinşi -, „Aida” s-a bucurat de o bună primire, la fel ca şi „Nabucco”. Conceput ca o adevărată desfăşurare de forţe, spectacolul dirijat de Gheorghe Stanciu a fost apreciat pentru atmosfera de poveste. Mezzosoprana Hermine May din Germania a fost aplaudată în rolul temutei Amneris, la fel şi Răzvan Săraru, care l-a redat pe învingătorul Radames. Lor li s-au alăturat, contribuind la succesul spectacolului: Ştefan Ignat - căpetenia etiopienilor Amonasro, Orest Pîslariu - preotul Ramphis, Constantin Acsinte - regele Egiptului şi Laura Eftimie - marea preoteasă.

MASTERCLASS ŞI RECITAL Sâmbătă, la amiază, cei zece participanţi la masterclass-ul susţinut de soprana Leontina Văduva au oferit un recital în faţa publicului prezent în sala de spectacole a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva. Printre ei s-au aflat cinci constănţeni: trei solişti - soprana Laura Eftimie, mezzosoprana Lucia Mihalache şi baritonul Marius Eftimie - şi doi membri ai corului - Silvia Simionescu şi Adrian Bădilă. Participanţii au reluat părţile care le-au creat dificultăţi, mai puţin Marius Eftimie, căruia soprana Leontina Văduva nu a avut ce-i reproşa.

Duminică seară, la Castelul Corvinilor, iubitorii operetei s-au întâlnit cu „Liliacul” lui Johann Strauss-fiul.



12