Noroiul roşu din Ungaria va ajunge în Dunăre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noroiul roşu din Ungaria va ajunge în Dunăre

Monden 07 Octombrie 2010 / 00:00 580 accesări

• Acuzaţii grave • Imagini din satelit realizate cu o zi înaintea scurgerii de reziduuri chimice din rezervorul avariat al fabricii de alumină arată crăpături în digul situat în vestul Ungariei. Într-un comunicat de presă, Greenpeace Ungaria atribuie dezastrul în care patru persoane şi-au pierdut viaţa, rezervorului care conţinea mai mult noroi roşu decât era permis. Asociaţia şi-a exprimat indignarea faţă de cinismul şi informaţiile eronate date de conducerea Companiei Ungare de Producere a Aluminei (MAL), proprietarul rezervorului. Anterior, MAL afirma într-un comunicat că, în pofida spărturii, 96-98% din substanţele chimice au rămas în rezervor şi că au fost începute lucrări de reparaţii la locul accidentului, pentru a preveni alte posibile scurgeri. Compania ar fi urmat cu stricteţe toate procedurile tehnologice. Cea mai recentă inspecţie a avut loc chiar în ziua producerii accidentului şi ultima analiză a apei nu a oferit niciun indiciu preliminar ce ar fi putut avertiza în legătură cu producerea dezastrului.

• Ajutoare şi donaţii • Primele ajutoare au ajuns în Devecser şi satele învecinate. A fost trimis un transport de conserve, pâine şi lapte, iar un altul urma să ajungă ieri seară, în zonă. Crucea Roşie maghiară a adus 150 de pături şi paturi în Kolontar, primul sat afectat de scurgerea de reziduuri chimice şi a distribuit măşti de protecţie. Experţii Crucii Roşii participă şi la operaţiunile de căutare a celor trei persoane încă date dispărute. A fost înfiinţat şi un fond în care s-au strâns deja cinci milioane de forinţi, circa 18.500 de euro. Primarul satului Kolontar, Karoly Tily, a decretat o zi de doliu. Un număr de 123 de persoane au fost rănite, dintre care 61 sunt spitalizate pentru arsuri provocate de noroiul toxic. Ieri seară, locuitorii urmau să participe la o reuniune sătească pentru a discuta despre despăgubiri şi garanţii de securitate, aceştia trăind acum cu teama unei a doua inundaţii.

• Ploaia încurcă socotelile • Precipitaţiile abundente favorizează răspândirea rapidă şi pe suprafeţe mari a noroiului roşu deversat în vestul Ungariei, a declarat Andreas Beckmann, directorul programului privind Dunărea al World Wildlife Fund, adăugând că acesta va ajunge aproape inevitabil în Dunăre. Noroiul roşu este toxic doar atunci când se usucă şi se ridică în aer. Totuşi, apa cu care este amestecat noroiul este puternic alcalină şi poate provoca arsuri şi devine periculoasă dacă este înghiţită. În cazul în care noroiul roşu ajunge în râuri, este toxic pentru faună. Premierul Viktor Orban a declarat că Guvernul investighează cauzele accidentului şi că pentru moment nu se ştie cât vor dura operaţiunile de curăţare a zonei. Specialiştii apreciază că operaţiunile de curăţare a zonei poluate vor costa zece milioane de dolari şi vor dura cel puţin un an. Ministrul Mediului, Zoltan Illes, a declarat că aceste lucrări vor necesita probabil asistenţă tehnică şi financiară din partea UE. Un strat de sol de doi centimentri va trebui înlăturat din regiunea contaminată. Acest accident industrial aminteşte de poluarea cu substanţe chimice din 2000, când un lac de acumulare al unei mine de aur din România a cedat, deversând cianură şi metale grele ce au contaminat râurile din regiune. Aceste substanţe toxice au distrus vegetaţia şi fauna şi au contaminat apa potabilă din România, dar şi din Ungaria, Serbia şi Bulgaria.

• Îngrijorarea vecinilor • Guvernul maghiar a confirmat că nu există, deocamdată, niciun risc de poluare a Dunării. Ministerul român al Mediului supraveghează în permanenţă calitatea apelor Dunării. Nămolul toxic ar putea ajunge în patru sau cinci zile în Dunăre, al doilea fluviu ca lungime în Europa, după Volga. Pârâul Torna, în care s-a deversat nămolul, se varsă în râul Marcal, care îşi amestecă apele cu Raba, afluent al Dunării. Greenpeace a prelevat eşantioane din apă, marţi, dezvăluind prezenţa plumbului, cromului şi a arsenicului în râul Raba. După ce traversează Ungaria, Dunărea curge prin Croaţia, Serbia, Bulgaria şi România, până ajunge în Marea Neagră. Primarii localităţilor de pe Dunăre şi autorităţi din domeniul apărării civile din Bulgaria se află în stare de alertă. Autorităţile bulgare sunt convinse că dezastrul ecologic din Ungaria va avea impact asupra mediului riveran Dunării. Se aşteaptă ca până pe 12 octombrie, cel mai devreme, apele contaminate să ajungă în sectorul bulgăresc de pe Dunăre dar să fie foarte diluate până atunci, având în vedere că vor trece prin barajele Hidrocentralei Porţile de Fier.



12