AEROPORTURILE ROMÂNEŞTI, ÎNCHISE. Potrivit Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, toate aeroporturile din România rămân închise până mâine (astăzi – n.r.), când, după efectuarea unor noi analize, se va decide menţinerea sau, după caz, schimbarea acestei decizii.
REPROGRAMARE VACANŢE VS BANI. Agenţiile de turism vor să reprogrameze vacanţele afectate de anularea zborurilor din ultimele zile, deoarece varianta returnării banilor este, de cele mai multe ori, imposibilă. Companiile aeriene nu sunt obligate să despăgubească pasagerii pentru anularea curselor, deoarece există o situaţie de forţă majoră, iar soluţia este o nouă repartizare a călătorilor în cazul în care zborurile vor fi reluate, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) Marin Anton.
STRĂINI ÎN ROMÂNIA. Turiştii străini blocaţi în România vor putea beneficia de reduceri la cazare de 50% în oraşele cu aeroporturi internaţionale, a anunţat Ministerul Turismului. \"Punem la dispoziţia turiştilor străini aflaţi în România, oferte de cazare şi informaţii despre cursele operate de CFR şi de principalii operatori români de transport rutier de persoane în Europa\", arată ministerul. Turiştii români aflaţi în străinătate şi cei străini din România au la dispoziţie un număr de telefon gratuit, 0800868282 (poate fi apelat, începând de ieri, în orice zi a săptămânii, între orele 8.00 şi 24.00), la care pot obţine informaţii utile legate de oportunităţile de cazare şi transport către ţara de origine. \"Referitor la turiştii români din străinătate, operatorii de transport rutier de persoane vor suplimenta cursele spre România\", arată ministerul.
AL DOILEA NOR. \"Dacă emisia vulcanică s-ar fi oprit - primul nor care a traversat România la ora 5 dimineaţă (duminică – n.r.) - problema era încheiată. Faptul că se emite în continuare înseamnă că o parte din emisie coboară spre Europa şi România\", a explicat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu. O nouă reuniune a comitetului pentru situaţii de urgenţă va fi organizată astăzi, la 10.00.
PIERDERI. Restricţiile de zbor aduc companiilor româneşti pierderi de până la 2 milioane de euro zilnic, a declarat secretarul de stat în MTI Marin Anton. Potrivit unei estimări preliminare a IATA, companiile aeriene înregistrează pierderi de peste 200 de milioane de euro pe zi. În afară de pierderile suferite ca urmare a anulării curselor, companiile aeriene au cheltuieli suplimentare şi cu devierea altor curse, cu asistenţa acordată fie pasagerilor şi aeronavelor.
CÂŞTIGURI. Încasările operatorilor români de transport rutier vor creşte cu 10-15% pe fondul anulării mai multor curse aeriene din cauza norului de cenuşă vulcanică, a declarat preşedintele FORT, Augustin Hagiu, adăugând că cele mai importante creşteri pe flux de pasageri sunt aşteptate la cursele naţionale.
NORUL TERORIST. Pierderile suferite de traficul aerian mondial din cauza norului de cenuşă eliberat în atmosferă le depăşesc pe cele înregistrate după atentatele din 11 septembrie 2001, a apreciat Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI). \"Fără a dispune deocamdată de cifre precise, apreciem că, în termeni de curse anulate şi inconveniente pentru aeroporturi, impactul îl depăşeşte pe cel din 2001\", a declarat purtătorul de cuvânt al OACI, Denis Chagnon, adăugând că \"echipamentele şi pistele aeroporturilor afectate de norul de cenuşă vor trebui curăţate\". \"Şi în plan financiar impactul situaţiei actuale riscă să fie mai grav decât în 2001\", a apreciat Chagnon.