Miros de răşină, frunze arămii, castane, lumină difuză şi un noian de nostalgie „dulce-amară“. Acesta a fost decorul special în care, duminică seară, la Cercul Militar Constanţa, a fost întîmpinată Alteţa sa, Toamna, şi alaiul său. Studioul de spectacole speciale „Sonar“ al Cercului Militar Constanţa a reuşit să marcheze anotimpul nostalgiilor cu un spectacol de muzică şi poezie cu adevărat special. „Întîmplările cu poeţi“ organizate de „Sonar“ au avut-o în centrul atenţiei, în luna septembrie, pe impunătoarea Toamnă, cu starea ei de emoţie „dulce-amară“.
Conceput ca un spectacol complet, „Amară-dulce toamnă“ s-a deschis cu un moment coregrafic dinamic, dar încărcat de romantismul care i-a avut ca protagonişti pe tinerii Ramona Bunescu şi Sorin Sava. Recitalurile de poezie susţinute de actorul Mircea Pînzaru şi de şeful Cercului Militar Constanţa, Aurel Lăzăroiu, au fost dublate de momente încărcate de lirism în care Ana-Dorina Cojocaru a dat glas fiorului toamnei. Mariana Butnaru, nume de referinţă în folk-ul constănţean, Laurenţiu Marinescu şi Costel Botezatu au cîntat, acompaniaţi de chitară, nostalgia „dulce-amară“ a toamnei şi a iubirilor pierdute. „Ne propunem să oferim stări de bine, fără emfază şi fără lucruri complicate“, a declarat moderatorul manifestării, Gigi Căpăţînă - Doinaru.
Nichita Stănescu cu a sa „Emoţie de toamnă“, redată atît de sensibil de Nicu Alifantis, Lucian Blaga cu a sa „Iubire“ sau George Topîrceanu cu „Rapsodia de toamnă“ au fost doar cîţiva dintre poeţii „invocaţi“ la spectacolul dedicat Toamnei. „Ceea ce urmărim noi prin aceste Întîmplări cu poeţi este să trezim un spirit oarecum adormit. Nevoia de iubire e atît de puternică în lumea asta astfel încît nici o întîmplare cu poezie nu e de prisos pentru a ne aduce aminte de ceea ce Sfîntul Apostol Pavel spunea în Scrisoarea pentru corinteni: Dacă ştiu toate limbile pămîntului şi limbile îngerilor şi iubire nu am, aramă sunătoare mă fac şi chimval duruitor şi nimica nu sînt, nimica!“, a spus Mircea Pînzaru.
Fiecare întîmplare are un tîlc. De fiecare dată, spectacolele „Sonar“ au cîte o temă. Pentru luna noiembrie, Studioul de spectacole speciale pregăteşte o altă „Întîmplare cu poeţi“, care are ca temă trecerea timpului. Spectacolul „Dulceaţa şi vicleniile timpului“ este inspirat de versurile lui Ştefan Augustin Doinaş. De partea muzicală se va ocupa Corneliu Stroe, care, duminică seară, s-a aflat printre spectatori. Regia va fi semnată de Mircea Pînzaru, iar Sorin Sava se va ocupa de partea coregrafică.