Am aşteptat aproape o săptămînă, de la declanşarea situaţiei politice despre care scriu astăzi, deoarece doream să se liniştească apele, ca să văd lucrurile mai clar şi să le pot înţelege mai bine. Prima impresie, în legătură cu tot ceea ce se întîmplă în PSD, care m-a urmărit pe tot parcursul zilelor trecute, a fost celebrul enunţ „ce nu te omoară, te face mai puternic”… Să mă explic:
După eşecul din 2004, cel mai mare partid de stînga din România a părut că se clatină. Marile cazuri de corupţie, foarte abil mediatizate şi politizate, au scăzut PSD-ul în sondaje pînă la cote aproape de necrezut. Punctul de cotitură al acestui ciclu electoral s-a petrecut la suspendarea preşedintelui şi referendumul pentru destituire. A fost o revenire „pe cai mari” a preşedintelui, însă de scurtă durată. PSD a ştiut să se replieze, chiar dacă nu s-a reformat suficient. Din acel moment şi pînă la alegerile europarlamentare lucrurile au stagnat pe scena politică. Abia după apariţia PD-L-ului, PSD a reînceput să crească, încet, aproape tiptil, dar fără întrerupere. Acum s-a ajuns la victoria foarte strînsă a PSD-ului la locale, pe care nu o mai spera aproape nimeni din partid, motiv pentru care cred în acel proverb pe care îl citez din nou: „ce nu te omoară, te face mai puternic”!
Cît priveşte problema notei de plată, chestia asta nu are nicio legătură cu decontul campaniei electorale. A fost doar un joc de cuvinte glumeţ, pe care l-am folosit în titlul acestui editorial. Întîlnirea de la Mamaia, de săptămîna trecută, a liderilor PSD a pus problema premianţilor cu coroniţă şi a repetenţilor, după ce s-a tras linie şi s-a făcut socoteala. Nu întîmplător, organizarea acestei şedinţe extraordinare a avut loc în capitala unui judeţ în care PSD a obţinut cele mai bune rezultate pe ţară, la tandemul primar şi preşedinte de Consiliu Judeţean! Morala este clară: cine îşi face temele bine aşteaptă să fie răsplătit, iar codaşii trebuie pedepsiţi… S-ar putea, totuşi, să existe un pericol, despre care nu ştiu dacă s-a discutat în întîlnirea de la Mamaia. Propunerea de a premia unii lideri de filiale, care au avut scoruri impresionante, cu posturi în viitorul guvern sau cu o influenţă mai mare în nominalizarea viitorilor miniştri sau secretari de stat atrage riscul unei proaste impresii electorale la votanţi… PSD nu trebuie să apară atît de sigur pe poziţia de viitor învingător şi la parlamentare, ca să nu se producă exact efectul invers!
Aţi văzut ce imprevizibili sînt alegătorii, nu-i aşa!? PSD-ul nu are voie să repete greşeala lui Traian Băsescu, care a mers pe principiul marinăresc „cîştigătorul ia tot”. Pokerul jucat de plictiseală pe vapor e cu totul altceva decît politica. Punct.