Noțiuni de securitate cibernetică ar putea fi introduse în programa școlară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noțiuni de securitate cibernetică ar putea fi introduse în programa școlară

10 Noiembrie 2016 / 15:30 582 accesări
Ana Birchall

Ana Birchall

Deputatul social-democrat Ana Birchall consideră că introducerea în programa școlară a noțiunilor de securitate cibernetică reprezintă o măsură menită să crească gradul de conștientizare și prevenție în rândul tinerilor asupra amenințărilor cibernetice.

Potrivit unui comunicat transmis joi, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall, a subliniat în deschiderea reuniunii privind divulgarea coordonată a vulnerabilităților cibernetice (Coordinated Vulnerability Disclosure Expert Meeting) necesitatea actualizării cadrului normativ din România în domeniul securității cibernetice.

Reuniunea a fost organizată de Global Forum on Cyber Expertise și Ministerul Afacerilor Externe din România, prin prisma rolului jucat de țara noastră în calitate de co-inițiator al inițiativei olandeze "Coordinated Vulnerability Disclosure", alături de Olanda, Ungaria și compania Hewlett-Packard.

Birchall a punctat că introducerea anumitor prevederi pentru implementarea Sistemului Național de Alertă Cibernetică va consolida cadrul de cooperare între instituțiile publice abilitate în domeniu și mediul privat.

"Așa cum am susținut în repetate rânduri, este necesară adoptarea unui pachet legislativ în domeniul securității cibernetice, care să acorde protecție și să aducă beneficii nu doar statului și companiilor private, ci în primul rând cetățeanului, ca utilizator final. Prin acest demers, statul român va demonstra că este pe deplin conștient de nevoia de adaptare continuă la provocările emergente care țin de domeniul informațional, cu atât mai mult cu cât România beneficiază de o Strategie de Securitate Cibernetică, prin care este accentuată consolidarea continuă a securității cibernetice", a declarat Ana Birchall, conform comunicatului citat.

Ana Birchall a subliniat necesitatea unei implicări mai ample a sectorului privat într-un dialog constructiv cu instituțiile statului român, adăugând că, printr-o implicare a sectorului privat și printr-un schimb de expertiză și cercetare, poate fi construit un mediu de securitate cibernetică adecvat.

"Am învederat, și cu această ocazie, că trebuie să introducem conceptul de cultură de securitate cibernetică în curricula școlară, ca o măsură menită să crească gradul de conștientizare a tinerilor asupra evoluțiilor din acest domeniu", a susținut Ana Birchall.

Referitor la contextul internațional actual, Birchall a atras atenția asupra emergenței războiului cibernetic în cadrul conflictelor dintre state sau a celor cu actori non-statali, afirmând că trebuie ținut cont de faptul că "în zilele noastre un stat poate fi atacat fără a fi nevoie de o invazie fizică a teritoriului statului respectiv".

Ea a apreciat că un mediu cibernetic sigur, care să beneficieze de o arhitectură de securitate performantă, înseamnă protejarea cetățenilor și a instituțiilor.



12