Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmud Abbas şi premierul Ismail Haniyeh, membru al grupării Hamas, au anuntat marţi seară intrarea în vigoare a unui acord de încetare totală a violenţelor, după o serie de ciocniri între cele două grupări rivale, soldate cu moartea a 11 persoane. Acest acord privind încetarea ostilităţilor, al doilea în decurs de 48 de ore, între grupările armate palestiniene trebuia să înceapă în Fîşia Gaza la ora locală 23.00. O serie de confruntări s-au produs între partizanii Hamas şi al-Fatah în cartierul Sabara din Gaza, în cursul serii, în pofida anunţului acestui acord.
Intensificarea violenţelor din Fîşia Gaza, care se apropie de imaginea unui război civil, s-a produs în urma deciziei preşedintelui Abbas de a convoca alegeri anticipate, după eşuarea negocierilor de şase luni cu gruparea Hamas, pe tema înfiinţării unui Guvern de uniune naţională. Eforturile liderului palestinian moderat par a fi zădărnicite şi de Ayman al-Zawahiri, adjunctul lui Ossama ben Laden, care a declarat ieri că alegerile palestiniene nu vor permite eliberarea teritoriului palestinian şi vor da o lovitură Războiului Sfînt împotriva ocupaţiei israeliene. "Cei care încearcă să elibereze teritoriile palestiniene prin intermediul alegerilor bazate pe constituţii seculare nu vor elibera nici măcar un fir de nisip palestinian, ci doar vor zădărnici Jihadul", susţine acesta în înregistrarea difuzată de postul de televiziune al-Jazeera. Ayman al-Zawahiri a mai ameninţat că reţeaua al-Qaida va continua să atace ţinte occidentale atît timp cît musulmanii nu vor avea securitate. "Dacă vom mai fi atacaţi, nu vom înceta să atacăm ţările occidentale, cu ajutorul lui Allah. Nu vă veţi putea gîndi să aveţi securitate pînă nu o vom avea noi, în Palestina şi în alte ţări musulmane", a atras atenţia adjunctul liderului reţelei teroriste al-Qaida.
Cum Orientul Mijlociu se dovedeşte o zonă de mare importanţă în instaurarea păcii mondiale, un document clasificat sugerează că administraţia americană analizează un plan de subminare a Guvernului de la Damasc, prin finanţarea opoziţiei siriene, despre care unii critici susţin că ar fi o operaţiune sub acoperire. Administraţia Bush finanţează de mult timp persoane sau entităţi care să se opună Guvernului sirian, într-un efort de a submina regimul politic al preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit documentului de două pagini, care adaugă că Statele Unite deja finanţează întruniri periodice interne şi externe ale diasporei siriene. Documentul pledează pentru oferirea de bani cel puţin unui politician sirian care intenţionează să candideze în alegeri. Efortul va mai include campanii civice de vot şi sondaje de opinie programate să aibă loc la începutul anului viitor.
Administraţia Bush a menţinut legătura cu mai multe grupări ce militează împotriva preşedintelui Assad, atît de la Washington şi din Europa, cît şi din interiorul Siriei. Propunerea nu a fost încă aprobată, în mare parte din cauza incertitudinilor privind amînarea sau chiar anularea alegerilor din Siria. O serie de eforturi vor fi canalizate prin intermediul unei fundaţii administrate de Amar Abdulhamid, o filială din Washington a unei organizaţii siriene de opoziţie, cunoscută sub numele de Frontul Salvării Naţionale. Frontul include Frăţia Musulmană, o organizaţie islamistă ce a susţinut timp de decenii înlăturarea de la putere a actualului Guvern sirian, care acum militează pentru reforme paşnice şi democratice.