Nou caz de vindecare de Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nou caz de vindecare de Ebola

Monden 27 Septembrie 2014 / 00:00 843 accesări

Medicul american Rick Sacra, în vârstă de 51 de ani, infectat cu virusul Ebola în Liberia, unde lucra în cadrul unei organizații caritabile creștine, s-a vindecat și a fost externat din spitalul în care a primit îngrijiri. ”Centrele federale de control și prevenire a bolilor (CDC) au declarat că sunt sănătos și fără urme ale virusului”, a afirmat doctorul la o conferință de presă organizată la centrul medical din Nebraska, unde a fost tratat în carantină, după repatriere. Vindecarea s-ar putea explica prin două transfuzii de plasmă sanguină de la colegul său de la organizația caritabilă Samaritan's Purse, doctorul Kent Brantly, care s-a vindecat de infecție. Kent Brantly s-a contaminat tot în Liberia, fiind transferat în SUA. În afara transfuziilor de sânge, Rick Sacra a fost supus și unui tratament experimental, despre care echipa medicală a spus doar că nu a fost cu serul ZMapp, administrat dr. Brantly și infirmierei Nancy Writebol, la rândul său vindecată.

Misiunea creată de Națiunile Unite pentru a coordona răspunsul la progresia epidemiei de Ebola din Africa de Vest își va începe activitatea pe teren duminică. Această misiune de răspuns urgent în fața epidemiei de Ebola (UNMEER) își va avea cartierul general la Accra, în Ghana, și va fi condusă de americanul Anthony Banbury. Filiale locale vor fi deschise în zilele ce urmează la Monrovia, Freetown și Conakry, capitalele celor trei țări cele mai afectate de epidemie, Liberia, Sierra Leone și Guineea. Misiunea va dispune de două milioane de costume de protecție pentru personalul de îngrijitori, de 470 de vehicule de teren și de 18 elicoptere și alte aparate.

ONU evaluează la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru a lupta eficient împotriva Ebola, care a făcut aproape 3.000 de morți din puțin peste 6.000 de cazuri confirmate, în esență în Guineea, Liberia și Sierra Leone. Este pentru prima dată când Națiunile Unite formează o misiune specială pentru a lupta împotriva unei boli, cu toate că o agenție specializată a fost creată pentru a trata SIDA. Președintele american, Barack Obama, a lansat, joi, un apel în favoarea unor acțiuni mai hotărâte pentru a ține sub control epidemia de Ebola din Africa de Vest, într-un moment în care Sierra Leone a plasat sub carantină peste un milion de locuitori.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că epidemia se află într-o creștere explozivă. Grupul celor șapte țări cele mai industrializate ale planetei, G7, a avertizat împotriva riscurilor de izolare a țărilor din Africa de Vest afectate de epidemia de Ebola. Cei șapte miniștri de Externe ai țărilor membre G7, alături de șefa diplomației europene, Catherine Ashton, și-au exprimat îngrijorarea profundă față de propagarea fără precedent a Ebola în diferite regiuni din Africa de Vest. Cele șapte cele mai înstărite țări ale planetei și-au subliniat la unison ”dorința de a veni în ajutorul țărilor răvășite de acest virus” și au convenit că ”această epidemie reprezintă o amenințare mondială la adresa păcii și securității”. Odată cu această declarație comună, președintele Obama a lansat la ONU un apel pentru a acționa cu mai multă hotărâre pentru a ține sub control epidemia de Ebola în Africa de Vest, într-un moment în care Sierra Leone a plasat sub carantină peste un milion de locuitori.



12