Serviciile ucrainene de securitate au lansat un nou caz penal împotriva fostului premier Iulia Timoşenko, ieri, acuzând-o că a încercat să delapideze 405 milioane de dolari în anii \'90. Cazul are legătură cu o anchetă asupra unei datorii de 405 milioane de dolari pe care o aveau sistemele energetice ucrainene, conduse de Timoşenko în anii \'90, către Ministerul rus al Apărării. O anchetă împotriva lui Timoşenko în acest dosar a fost oprită în 2005, pentru că faptele se prescriseseră. Timoşenko a primit, marţi, şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere în semnarea unor contracte de gaz cu Rusia, în 2009.
Pedeapsa fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko ar trebui redusă printr-o decizie parlamentară, a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei de la Kiev, pe fondul criticilor internaţionale privind verdictul. SUA, Rusia şi UE au criticat decizia tribunalului de la Kiev. Ministrul Justiţiei, Aleksandr Lavrinovici, a susţinut decizia împotriva lui Timoşenko, dar consideră că aceasta a primit o pedeapsă mai dură decât trebuia, pentru că acesta era minimul permis de Codul Penal al ţării. Oficialul consideră că soluţia ar fi o decizie a Parlamentului care să schimbe legea care clasifică acţiuni similare celor ale fostului premier, pentru a permite o pedeapsă mai mică. Şi preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a admis că decizia de a o condamna pe Timoşenko la şapte ani de detenţie are la bază Codul Penal ucrainean, scris prost.
Condamnarea Iuliei Timoşenko va fi luată în calcul când NATO îşi va evalua relaţiile cu Ucraina luna aceasta, a anunţat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu. Verdictul a fost dezamăgitor, a spus ea. Planurile ţării de a se alătura Alianţei au fost puse în aşteptare de către preşedintele Viktor Ianukovici. NATO şi Ucraina menţin însă un program naţional anual care cere cooperare pragmatică. Purtătoarea de cuvânt a NATO a refuzat să spună care ar fi posibilele consecinţe pentru Ucraina.
UE intenţionează să semneze în continuare un acord de asociere cu Kievul, în pofida condamnării fostului premier Iulia Timoşenko, a declarat şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Potrivit unei surse din UE, un demers diplomatic împotriva preşedintelui ucrainean nu este exclus. La 20 octombrie, Ianukovici urmează să discute cu Jose Manuel Barroso şi Herman van Rompuy despre detaliile viitorului acord de asociere Ucraina-UE, pe care Kievul speră să îl semneze până la sfârşitul anului.