Dispozititvul de autotestare HIV/SIDA a ajuns, pentru prima dată, în România, fiind a patra ţară din Europa care poate oferi pacienţilor posibilitate de a afla singuri dacă sunt sau nu purtătorii acestui virus. În prezent, în România, există peste 14.000 de persoane infectate. „Suntem a patra ţară, din Europa, care lansează aceste test, după Franţa, Italia şi Spania. Acest test este un test autoadministrabil, pe bază de picătură de sânge, asemănător cu testul de glicemie. Se poate face în intimitate de acasă, poate fi administrat de orice persoană, nu îţi trebuie educaţie medicală sau cunoştinţe speciale. Este disponibil în farmacii şi se poate elibera fără reţetă. Testul are o sensibilitate de 100%, adică, dacă ai virusul, nu va spune că eşti negativ. Iar de partea cealaltă, unul din 500 posibil să arate că poate este pozitiv. Dar, sigur, acest test nu poate înlocui testul de laborator sau vizita la medic şi se poate valida rezultatul cu un alt test“, a declarat Adrian Grecu, reprezentantul firmei care comercializează dispozitivul în România, scrie Mediafax.
Efectuarea testului autoadministrabil durează aproximativ cinci minute şi poate fi folosit cu uşurinţă de oricine acasă, fiind necesare doar o mostră de sânge din vârful degetului şi o aşteptare de 15 minute pentru a citi rezultatul.
În cazul unei suspiciuni cu virusul HIV, specialiştii recomandă efectuarea unui alt autotest după trei luni.
Conform datelor furnizate de Comisia Naţională de Luptă Anti-SIDA din cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, peste 14.600 de pacienţi cu HIV/SIDA sunt înregistraţi în România, aproape jumătate dintre aceştia cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.
Din numărul total de pacienţi cu HIV/SIDA existenţi la nivel naţional, peste 600 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, în timp ce alţi 300 au fost diagnosticaţi numai în intervalul ianuarie-iunie 2017.