Nou incident aerian între Siria şi Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Diplomaţie contra arme

Nou incident aerian între Siria şi Turcia

Externe 26 Iunie 2012 / 00:00 481 accesări

JOCUL NERVILOR Tensiunea dintre Siria şi Turcia este departe de a se calma. Un nou incident aerian care însă nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale s-a produs în spaţiul aerian de deasupra Mediteranei, după ce un avion de luptă de tip F-4 a fost doborât, vineri, de Siria. Un avion de tip Casa CN-235 de cercetare şi salvare aparţinând armatei turce, care participa la căutarea celor doi piloţi ai avionului F-4, a fost vizat de către un sistem de apărare sol-aer sirian, aceasta reprezentând ultima etapă înainte de deschiderea focului. Acest sistem de apărare cuprinde un radar şi rachete. Nu se ştie dacă avionul se afla, la momentul incidentului, în spaţiul aerian sirian, adică la mai puţin de 22 de kilometri de coasta siriană, sau în spaţiul internaţional. Şi acest nou incident a fost raportat de către ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, diplomaţilor statelor UE şi NATO, în cursul unei reuniuni, duminică, la Ankara. O altă reuniune de informare cu privire la aceste incidente a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe cu reprezentanţii mai multor altor ţări.

Regimul de la Damasc a avertizat NATO, care va discuta astăzi despre avionul turc doborât vineri de armata siriană, că teritoriul său este sacru, în cazul în care reuniunea va pune în discuţie o agresiune. În opinia Rusiei, avionul F-4 Phantom turc doborât testa pentru NATO apărarea anti-aeriană siriană, iar distrugerea sa a dovedit eficienţa sistemelor ruseşti cu care este echipată Siria. Armata siriană este însă decimată de tot mai multe dezertări. Un general sirian, doi colonei şi 30 de soldaţi au dezertat, ieri, fugind în Turcia. Un alt grup de 28 de civili, majoritatea femei şi copii, a fugit în Turcia, ajungând în tabăra de refugiaţi Sanliurfa. Turcia a înfiinţat numeroase tabere pentru refugiaţi la frontiera cu Siria, în provinciile Hatay, Gaziantep, Sanliurfa şi Kilis.

NOI SANCŢIUNI UE a adoptat ieri un nou set de sancţiuni împotriva Siriei, care vizează entităţi noi şi extinde embargo-ul privind vânzările de arme, potrivit unui comunicat oficial. Ambasadorii statelor UE au ajuns mai întâi la un acord cu privire la cea de a 16-a serie de sancţiuni împotriva regimului lui Bashar al-Assad. Deciziile au fost ulterior adoptate de miniştrii Afacerilor Externe reuniţi la Luxembug. Aceste sancţiuni noi, care tocmai s-au adăugat celui de al 15-lea set de sancţiuni succesive adoptate de UE într-un an, adaugă şase companii şi administraţii, precum şi o persoană, pe listele averilor îngheţate şi interdicţiilor de călătorie, şi precizează că livrările de arme sunt vizate de embargo.

Siria riscă să fie suspendată şi din Organizaţia pentru cooperare islamică (OCI). Membrii comitetului executiv al OCI au recomandat suspendarea Siriei din organizaţia panislamică, în cadrul unei reuniuni extraordinare organizate duminică seară la Jeddah, în Arabia Saudită. Comunicatul recomandă organizarea unei uniuni ministeriale, prevăzută a avea loc la Djibuti, la o dată nestabilită, pentru luarea acestei decizii în faţa refuzului regimului sirian de a pune capăt represiunii. Delegatul saudit, prinţul Turki ben Mohammed ben Saoud Al-Kabir, sub-secretar al Afacerilor Externe, a sprijinit puternic recomandarea într-o intervenţie în faţa comisiei, constituită din şapte dintre cei 57 de membri ai OCI.



12