Un nou medicament revoluţionar împotriva cancerului pulmonar, Nivolumab, care învaţă organismul pacienţilor să depisteze şi să distrugă celulele canceroase, dublând şansele de supravieţuire ale bolnavilor, este administrat gratuit, începând de marţi, în Marea Britanie. Medicamentul a devenit disponibil graţie unei politici adoptate de Guvernul britanic, ce permite autorizarea în regim de urgenţă a substanţelor care au potenţialul de a salva vieţi omeneşti, evitând astfel procesul obişnuit de licenţiere a noilor tratamente medicale, care durează, de obicei, mai mulţi ani.
Administrat sub forma unui vaccin, la fiecare două săptămâni, Nivolumab învaţă sistemul imunitar din organismul pacientului să identifice şi să atace celulele canceroase. Rezultatele studiilor preliminare au arătat că efectele benefice continuă mai mulţi ani după încheierea tratamentului. Experţii afirmă că o astfel de imunoterapie a deschis o eră nouă în lupta împotriva cancerului. Testele preliminare au sugerat că noul medicament dublează şansele de supravieţuire ale pacienţilor.
Începând de marţi, medicii britanici pot oferi medicamentul Nivolumab pacienţilor cu cancer pulmonar în stare avansată, pentru care intervenţia chirurgicală nu mai reprezintă o opţiune validă. Costurile vor fi suportate de producătorul medicamentului, compania Bristol-Myers Squibb. Terapia diferă de chimioterapie şi radioterapie, care ucid toate celulele din zonele afectate, inclusiv cele sănătoase. În consecință, pacienţii vor prezenta mai puţine efecte secundare, oboseală, ameţeală, căderea părului şi infecţii, ce apar din cauza distrugerii celulelor sănătoase.
Cancerul pulmonar ocupă, de asemenea, locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer - după cel mamar la femei şi cel de prostată la bărbaţi. Aproximativ 43.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie. Nivolumab este al treilea medicament care devine disponibil pentru pacienţii britanici prin intermediul Early Access To Medicines Scheme, o procedură de aprobare în regim de urgenţă a noilor tratamente.