Pentru prima dată în ultimii 50 de ani, un nou anticoagulant inovator pentru prevenţia accidentelor vasculare datorate unei tulburări frecvente a ritmului cardiac a fost aprobat în Europa. Comisia Europeană (CE) a aprobat noul anticoagulant oral PradaxaŽ (dabigatran etexilat), dezvoltat de Boehringer Ingelheim, pentru prevenţia accidentelor vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială aflaţi la risc crescut de accident vascular cerebral.
Noul medicament este mai eficient, mai uşor de administrat şi produce mai puţine hemoragii decât alte tratamente disponibile. Dabigatran este singurul anticoagulant oral aprobat care reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială. Aceasta este cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac: unu din patru adulţi de peste 40 de ani va suferi de fibrilaţie atrială în decursul vieţii, ceea ce înseamnă peste 4,5 milioane de pacienţi în Europa. Pacienţii cu fibrilţie atrială prezintă un risc de cinci ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Se estimează că incidenţa acestei afecţiuni se va dubla până în 2050, acest lucru însemnând că gestionarea eficientă a acestei tulburări devine una dintre priorităţile sistemului de sănătate.
Numeroase evenimente de accident vascular cerebral datorate fibrilaţiei atriale pot fi prevenite printr-un tratament antitrombotic corespunzător. Folosirea acestui nou tratament poate preveni trei din patru evenimente de accident vascular cerebral datorat fibrilaţiei atriale. Accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilaţia atrială pot fi deosebit de periculoase, deoarece cheagurile sunt adesea foarte mari, blocând circulaţia sângelui prin vasele importante ale creierului. Spre deosebire de accidentele vasculare de altă cauză, consecinţele sunt mult mai severe, adesea permanente, precum pierderea funcţiei musculare sau a vorbirii.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), România se numără printre primele locuri în lume în privinţa mortalităţii prin accident vascular cerebral, în condiţiile în care, anual, 10% din populaţia planetei moare din această cauză. Statisticile arată că accidentele vasculare cerebrale reprezintă a treia cauză de mortalitate în lume, după bolile cardiovasculare. Aprobarea noului medicament pentru prevenţia accidentului vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială se bazează pe rezultatele din studiul RE-LYŽ, unul dintre cele mai ample studii conduse în fibrilaţia atrială, care a înrolat peste 18.000 de pacienţi. Datorită efectelor predictibile şi consistente, dabigatran etexilat nu necesită monitorizare frecventă de rutină a coagulării sângelui, nici ajustarea dozelor, spre deosebire de terapia cu alte medicamente. Efectul noului anticoagulant nu este influenţat de alimentaţie, iar tratamentul prezintă un potenţial scăzut de interacţiune cu alte medicamente. În afara UE, dabigatran etexilat a fost aprobat deja în prevenţia accidentelor vasculare datorate fibrilaţiei atriale în SUA, Canada, Japonia, Australia, precum şi în alte ţări de pe patru continente. De asemenea, a fost aprobat în peste 80 de ţări cu denumirea PradaxaŽ pentru prevenţia formării cheagurilor de sânge (profilaxie primară pentru evenimente tromboembolice) la pacienţii care intenţionează să se supună unei intervenţii chirugicale de înlocuire electivă totală a şoldului sau a genunchiului.