Nou nivel record de poluare la Beijing

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Problemă majoră

Nou nivel record de poluare la Beijing

Monden 30 Ianuarie 2013 / 00:00 441 accesări

AER IRESPIRABIL Pentru a doua oară în două săptămâni, norul de fum care înconjoară capitala Beijing a provocat anularea mai multor zboruri interne şi internaţionale şi reluarea apelului autorităţilor ca populaţia să rămână în casă şi să evite orice deplasări inutile. Şcolile din capitala Chinei şi-au suspendat activităţile în aer liber, în timp ce spitalele erau din nou asaltate de locuitorii cu probleme respiratorii. Autorităţile au cerut fabricilor să îşi diminueze activitatea, pentru a scădea emisiile poluante şi au împrăştiat apă pe şantierele de construcţii, pentru a reduce cantitatea de praf care, alături de smog, face ca aerul să fie greu de respirat. Şi de această dată, populaţia şi-a manifestat deschis, pe internet, iritarea faţă de această situaţie, aceeaşi atitudine fiind afişată şi de o parte din mass-media.

Se estimează că s-a înregistrat şi de această dată un nivel de particule poluante PM2.5, consemnat în premieră pe 14 ianuarie, cea mai ridicată valoare de când autorităţile chineze au început, în urmă cu aproape un an, să publice aceste date, ajungând la 700 de micrograme pe metru cub de aer. Într-o monitorizare separată, ambasada SUA la Beijing a constatat o valoare de 886 de micrograme pe metru cub, ambele măsurători fiind cu 20 de ori peste indicele de siguranţă stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. PM2.5 sunt particule minuscule, ce măsoară sub 2,5 micrometri şi care pătrund adânc în plămâni, iar măsurarea acestora este considerată o reflectare mai corectă a nivelului de poluare în comparaţie cu alte metode. Pe 14 ianuarie, măsurătorile realizate la ambasada SUA au indicat 993 micrograme pe metru cub. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca organismul uman să nu fie expus la un nivel de poluare PM2.5 mai mare de 25 de micrograme.

MĂSURI STRICTE Oficialii chinezi au reacţionat şi prin luarea unor măsuri stricte privind taxarea şi chiar interzicerea folosirii automobilelor poluante. Astfel, China s-a aliniat la standardele UE Euro V, începând cu 1 februarie. Nu este foarte sigur cum se va putea aplica măsura dat fiind timpul scurt până la implementare, mai ales că din 10 februarie încep ceremoniile de sărbătorire a Noului An chinezesc. Pe parcursul celor două săptămâni, chinezii călătoresc spre casele lor natale, ceea ce transformă gările, autogările, aeroporturile şi autostrăzile în cele mai aglomerate locuri de pe pământ.

Ritmul rapid de industrializare al Chinei, folosirea masivă a cărbunelui pentru producerea de energie, creşterea rapidă a numărului de autoturisme şi nerespectarea legislaţiei cu privire la protecţia mediului fac din poluarea atmosferică o problemă majoră a Chinei, ţara care a devenit cel mai mare poluator al lumii în ceea ce priveşte emisia gazelor cu efect de seră. Numai la Beijing trăiesc 20 de milioane de oameni şi peste cinci milioane de autovehicule circulă pe străzi în fiecare zi.



12