Nou protest cu gaze lacrimogene în Parlamentul kosovar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nou protest cu gaze lacrimogene în Parlamentul kosovar

Externe 15 Octombrie 2015 / 15:56 685 accesări

Deputați din opoziție, care sunt împotriva oricărei normalizări a relațiilor cu Serbia, au lansat, joi, gaze lacrimogene în Parlamentul kosovar, pentru a doua oară într-o săptămână, pentru a împiedica deschiderea unei sesiuni a Legislativului. Opoziția a anunțat că va împiedica funcționarea Parlamentului, până la abandonarea unui acord încheiat în 2013 și care vizează normalizarea relațiilor între Kosovo și Serbia, dar și a unei înțelegeri care prevede demarcarea graniței cu Muntenegru. Înțelegerea cu Serbia acordă zonelor cu etnici sârbi din Kosovo puteri locale mai mari și posibilitatea de a primi finanțare din partea Belgradului. Imediat după incident, președintele Parlamentului, Kadri Veseli, a făcut apel la aleși să părăsească sala plină de fum și a convocat o reuniune de urgență a conducerii Parlamentului și a șefilor grupurilor parlamentare.

O sută de simpatizanți ai mișcării Vetevendosje (Autodeterminare), principala formațiune de opoziție kosovară, reuniți în fața clădirii Parlamentului, i-au aplaudat pe deputații care părăseau incinta. Opoziția este ostilă dialogului desfășurat sub egida UE cu Serbia, susținând că acesta compromite independența proclamată unilateral în 2008 de fosta provincie sârbă. Joia trecută, două deputate kosovare au leșinat după ce aleși ai opoziției au lansat pentru prima dată gaze lacrimogene în Parlament. Guvernul kosovar a denunțat comportamentul violent și contrar regulilor democratice al deputaților opoziției, iar Washingtonul și Londra au condamnat ferm respectivul incident.

La 22 septembrie, opoziția a aruncat cu ouă înspre premierul Isa Mustafa, împiedicându-l să susțină un discurs privind dialogul cu Serbia menit a normaliza relațiile între cei doi foști inamici.

Serbia, care nu a recunoscut independența Kosovo, o consideră în continuare una dintre provinciile sale. În 2013, Priștina și Belgradul au semnat un acord de normalizare, sub egida UE, care a deschis calea, un an mai târziu, pentru decizia de începere a discuțiilor pentru aderarea Serbiei la UE. În pofida progreselor înregistrate, Serbia și Kosovo întrețin relații dificile după conflictul armat din 1998 - 1999 între forțele Belgradului și gherila separatistă din Kosovo, care a determinat NATO să intervină în primăvara lui 1999.

Citește și:

Protest cu gaze lacrimogene în parlamentul kosovar

Intrarea Serbiei în UE, susţinută de România

Cinci persoane arestate în Kosovo, acuzate că au încercat să otrăvească resursele de apă

Taguri articol


12