Compania Nestle, unul dintre cei mai mari producători din industria alimentară, a anunţat că nu mai cumpără ulei de palmier din Indonezia, după ce un raport publicat miercuri de organizaţia Greenpeace demonstra că producţia sa este responsabilă pentru distrugerea pădurii tropicale. Raportul trasează o legătură directă între uleiul folosit de Nestle şi distrugerea habitatului urangutanilor, specie pe cale de dispariţie. În plus, pentru a face loc recoltelor de palmier, indonezienii au defrişat suprafeţe masive de pădure, operaţiuni responsabile pentru eliberarea de dioxid de carbon în atmosferă. ”Vom continua să îi presăm pe furnizorii noştri să elimine orice sursă de ulei de palmier ce are legătură cu distrugerea pădurii tropicale şi să aducă garanţii valide de monitorizare a mărfii, cât mai devreme”, anunţă Nestle într-un comunicat. Compania elveţiană, ce foloseste uleiul de plamier pentru o mare varietate de produse, a precizat că a renunţat şi la furnizorul indonezian Sinar Mas. Compania Nestle susţine că intenţionează să folosească doar ulei de palmier certificat ca sustenabil până în 2015.
Marile companii sunt tot mai atente la reputaţia lor. Astfel, Unilever, cel mai mare consumator mondial de ulei de palmier, a renunţat la contractul cu Sinar Mas, din aceleaşi motive.