Nou schimb de replici între China şi Guvernul tibetan în exil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nou schimb de replici între China şi Guvernul tibetan în exil

Externe 25 Martie 2008 / 00:00 683 accesări

Chiar dacă nu a mai făcut victime, revolta din Tibet a rămas la cote înalte de tensiune pe fondul unor declaraţii ale autorităţilor chineze şi ale Guvernului tibetan în exil. Premierul Samdhong Rinpoche a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Dharamsala că afirmă că aproximativ 130 de persoane au fost ucise de autorităţile chineze în timpul acţiunilor de reprimare a protestelor din Tibet. Săptămîna trecută, Guvernul tibetan în exil anunţa 99 de morţi în acţiunile de represiune din Tibet. În acelaşi timp, 245 de protestatari tibetani au fost arestaţi luni în Nepal, în cursul unor manifestaţii dispersate de poliţie. De la începutul protestelor în Tibet, la 14 martie, zilnic au fost organizate manifestaţii de susţinere şi la Katmandu.

La rîndul său, China l-a acuzat pe liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama, că organizează un complot împreună cu teroriştii musulmani cu scopul de a destabiliza ţara înaintea Jocurilor Olimpice. Publicaţiile de stat au difuzat numeroase articole care se înscriu într-o campanie de denigrare a lui Dalai Lama, prezentat drept organizatorul din umbră a protestelor violente care afectează Tibetul şi comunităţile tibetane de peste o săptămînă. În Lhasa, capitala tibetană, un post local de televiziune a difuzat duminică o listă cu cei mai căutaţi manifestanţi în legătură cu protestele din 10 martie, soldate, potrivit autorităţilor chineze, cu 22 de morţi. Guvernul comunist de la Beijing a prezentat violenţele drept un complot sprijinit doar de o minoritate a tibetanilor. Dalai Lama a calificat acuzaţiile regimului de la Beijing drept nefondate.

Seria de acuzaţii s-a înteţit în contextul ceremoniei de aprindere a flăcării olimpice, ce s-a desfăşurat luni în localitatea grecească Olympia. De altfel, ceremonia a şi fost perturbată de protestul a trei manifestanţi pro-tibetani, care au trecut de cele 1.000 de trupe de securitate şi au intrat pe stadion. Poliţia i-a reţinut însă rapid pe protestatarii care purtau steaguri cu inelele olimpice pe un fundal negru şi vroiau să atragă atenţia asupra violentei represiuni chineze a manifestaţiilor din Tibet. Manifestanţii au încercat să se apropie de tribună în timpul discursului ţinut de Liu Qi, preşedintele Comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice de la Beijing. Cei trei erau membri ai asociaţiei Reporteri fără Frontiere. Flacăra olimpică a fost în cele din urmă aprinsă cu ajutorul unei oglinzi parabolice care reflectă razele soarelui.

Televiziunea publică chineză a întrerupt scurt timp transmisiunea de la ceremonia de aprindere a torţei olimpice, chiar în momentul în care doi bărbaţi au încercat să perturbe discursul oficialului chinez al Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice. Pentru a evita incidentele, televiziunea chineză a difuzat cu o uşoară întîrziere transmisiunile pe care le-a anunţat în continuare ca fiind în direct.



12