Nou semnal de alarmă al medicilor! Vezi boala care-i îngrijorează!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție!

Nou semnal de alarmă al medicilor! Vezi boala care-i îngrijorează!

Sănătate 07 Decembrie 2015 / 17:22 779 accesări

S-au făcut multe în programul național de combatere și tratare a tuberculozei (TBC), însă s-ar părea că efectele se lasă așteptate. Specialiștii trag un nou semnal de alarmă în ceea ce privește incidența, riscurile și tratarea bolii în România, care, în ciuda eforturilor depuse, continuă să rămână a 6-a țară ca incidență a TBC în Regiunea Europa a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Mesajul a fost lansat la conferința ”Condiția pacientului cu TBC în România și în spațiul european”, organizată la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, de Asociația Română a Bolnavilor de Tuberculoză (ARBTB), în parteneriat cu institutul și Societatea Română de Pneumologie (SRP).

CÂȚI BOLNAVI SUNT TRATAȚI ANUAL! În România sunt tratați anual aproximativ 30.000 de bolnavi cu TBC, dintre care un procent însemnat îl reprezintă pacienții cu tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR) sau tuberculoză extra-rezistentă la medicație (XDR), al căror număr rămâne crescut. Astfel, sistemul sanitar românesc continuă să se confrunte cu o subfinanțare, chiar dacă, potrivit Strategiei naționale de sănătate 2015-2020, se prevede creșterea importantă a bugetului dedicat controlului TB. Pentru 2015, Strategia națională estima nevoia asigurării unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocată atât prin fonduri guvernamentale, cât și prin finanțare externă fiind cu mult mai redusă. ”Comisarul OMS Dara Masoud afirma în 2014 că fiecare al doilea bolnav cu tuberculoză din UE provine din România și sublinia importanța elaborării unei Strategii naționale pentru controlul tuberculozei la noi. Guvernul va trebui să se asigure că resursele pentru accesul universal la diagnosticul și tratamentul bolii, precum și pentru alte strategii inovative vor deveni o prioritate în bugetul național alocat Sănătății”, a declarat managerul interimar al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, Gilda Popescu.

O PRIORITATE Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihălțan, a declarat că pacientul cu tuberculoză și Programul național de control al tuberculozei rămân o prioritate în strategia organizației pe care o conduce. În 2006, România era pe locul 42 din totalul celor 211 țări care raportau date către OMS privind incidența TB (în Regiunea OMS Europa, România ocupa locul al șaselea din punctul de vedere al incidenței globale a TB).

Tuberculoza este boala care riscă să devină una dintre principalele cauze ale deceselor provocate de maladiile infecţioase pe plan mondial, a anunţat OMS, într-un raport publicat recent, informa Reuters. De altfel, datele statistice arată că boala a rivalizat pentru prima dată în istorie cu SIDA, în 2014. Potrivit experţilor OMS, în 2014, 1,1 milioane de persoane au murit în lumea întreagă din cauza TBC.

Taguri articol


12