Nou semnal de alarmă al pacienților cu afecțiuni cronice! E grav!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Discuții la CSAT

Nou semnal de alarmă al pacienților cu afecțiuni cronice! E grav!

Sănătate 20 Mai 2016 / 13:15 2451 accesări

Președintele COPAC, Radu Gănescu, pentru ”Telegraf”: ”Sunt bolnavi a căror viață depinde de medicamente. Fără ele nu pot trăi”

Președintele COPAC, Radu Gănescu, pentru ”Telegraf”: ”Sunt bolnavi a căror viață depinde de medicamente. Fără ele nu pot trăi”

Viața a sute de mii de bolnavi din România este în pericol, dacă cei răspunzători de problemele din Sănătate nu intervin cât mai repede. Nu este pentru prima dată când reprezentanți ai pacienților cu afecțiuni cronice din România trag semnale de alarmă autorităților referitoare la starea de fapt din sistemul sanitar! Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România salută anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis de a discuta situația sistemului sanitar în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), dar atrage atenția că nu doar problema biocidelor trebuie analizată, ci și problema accesului pacienților la tratament și îngrijiri medicale. ”COPAC a solicitat public încă din 9 martie ca problema Sănătății să ajungă pe masa CSAT, întrucât în ultimii ani peste 2.000 de medicamente, originale și generice, au dispărut din România, unele dintre ele neavând nicio altă alternativă de tratament. În acest mod, statul român a lăsat sute mii de oameni fără tratamentele necesare, iar acest lucru este un atentat la sănătatea românilor”, a declarat președintele COPAC, Radu Gănescu.

RISC MARE DE LA 1 IULIE

După apelul COPAC și al unor pacienți care, în prezent, nu au tratament, situația nu a fost luată în discuție și nu s-a găsit nicio soluție, existând riscul ca, începând cu 1 iulie, problema să se acutizeze, atrag atenția reprezentanți ai COPAC. Potrivit informațiilor furnizate de producători, alte 123 de medicamente sunt în pericol să dispară din cauza reglementărilor, medicamente cu care sunt tratați aproximativ 800.000 de pacienți. ”Sunt bolnavi a căror viață depinde de medicamente. Fără ele nu pot trăi. Și mai grav este că pentru medicamentele care vor dispărea de pe piață nu există înlocuitori. Mulți pleacă deja să își cumpere medicamentele din alte țări, caută fel și fel de soluții pentru a se trata. Nu este normal ce se întâmplă”, a declarat, pentru ”Telegraf”, președintele COPAC. Tot el atrage atenția că, în condițiile date, misiunea de a aduce în țară molecule noi devine tot mai imposibilă. ”Este clar că firmele care pleacă din țară nu vor mai veni să aducă molecule noi, cu care sunt deja tratați bolnavii din alte țări. Suntem disperați de actuala situație pentru care nimeni nu își asumă nimic. În aceste condiții apare un mare semn de întrebare: ce se vrea?”, a adăugat, pentru ”Telegraf”, Radu Gănescu. Din acest motiv, COPAC face un apel public la președintele României de a se apleca și asupra acestei probleme. ”De asemenea, îl rugăm pe viitorul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, extrem de familiarizat cu lipsa medicamentelor din România, să revizuiască de urgență politica accesului la medicamente, pentru ca pacienții români să le poată găsi în farmacii”, se mai arată în documentul citat.

COPAC a solicitat marți, 17 mai, o întâlnire cu premierul Dacian Cioloș și conducerea Ministerului Sănătății pe problema dispariției medicamentelor din România.

Taguri articol


12