Nou test medical pentru identificarea tratamentului corect pentru cancerul ovarian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nou test medical pentru identificarea tratamentului corect pentru cancerul ovarian

Monden 18 Octombrie 2014 / 00:00 351 accesări

Un nou test medical, realizat de medicii britanici şi belgieni, ajută la identificarea eficientă a tipului de cancer ovarian de care suferă fiecare pacientă şi permite evitarea intervenţiilor chirurgicale inutile. Testul, realizat de specialişti belgieni şi britanici de la Universitatea din Leuven şi Imperial College din Londra, permite diagnosticarea corectă a chisturilor benigne şi a tumorilor canceroase, dar şi a stadiului şi nivelului de agresivitate al celor din urmă. Noua metodă de diagnosticare foloseşte o combinaţie de informaţii medicale despre paciente, teste de sânge şi ecografii, pentru a prezice caracterul tumorii (benign sau malign), tipul şi stadiul cancerului.

Cercetătorii au folosit date despre 3.506 paciente din zece ţări europene, colectate între 1999 şi 2007, pentru dezvoltarea metodei de diagnosticare, pe care au testat-o apoi pe 2.403 paciente, între anii 2009 şi 2012. Cancerul ovarian poate fi dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, pentru că simptome precum balonarea şi durerile abdominale pot fi puse pe seama altor afecţiuni des întâlnite. Cancerul ovarian este cea mai agresivă formă a cancerului ginecologic, doar 40% dintre paciente fiind încă în viaţă la cinci ani după debutul bolii, potrivit articolului publicat de cercetători. Un factor-cheie privind supravieţuirea în cazul acestei maladii este diagnosticarea cât mai rapidă. În prezent nu există nicio procedură de testare preventivă, astfel că femeile trebuie să se bazeze doar pe vizitele la medic şi diagnosticarea corectă şi la timp. Potrivit experţilor, un alt factor important privind rata de supravieţuire este efectuarea intervenţiei chirurgicale, atunci când este cazul, de către un medic specializat, şi nu unul generalist. Multe paciente sunt în prezent operate de medici de chirurgie generală, posibil din cauză că adevărata natură a problemei de sănătate este descoperită abia în timpul operaţiei. Un alt avantaj al folosirii noului test, care a fost catalogat de experţi drept o metodă mai bună decât practica actuală din sistemul de sănătate britanic, este că intervenţiile chirurgicale inutile pot fi evitate şi, odată cu ele, şi posibilele probleme de fertilitate.

12 METODE Cancerul este, probabil, cea mai înspăimântătoare boală dintre toate, fiind principala cauză a morţii la nivel mondial. Potrivit ultimelor statistici, din 2008, la nivel mondial, 7,7 milioane de oameni au decedat ca urmare a cancerului, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, în 2030, vor ajunge să moară de cancer circa 3,2 milioane de oameni în fiecare an. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au dat publicităţii un set de 12 metode prin care această boală a secolului poate fi prevenită:

1. Nu fumaţi. Nu folosiţi niciun fel de tutun.

2. Asiguraţi-vă că în casa dumneavoastră nu se fumează. Susţineţi interzicerea fumatului la locul de muncă.

3. Asiguraţi-vă că greutatea corporală este una normală.

4. Fiţi activi din punct de vedere fizic. Limitaţi timpul petrecut pe scaun sau canapea.

5. Urmaţi o dietă sănătoasă:

- Cereale integrale (grâu, orez, porumb), vegetale (roşii, varză, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă) şi fructe (struguri, pepene roşu, caise, guavă roz, grepfrut, măceşe)

- Limitarea consumului de alimente hipercalorice (bogate în zaharuri sau grăsimi) şi evitarea băuturilor cu zaharuri multe

- Evitaţi carnea procesată, carnea roşie şi alimentele sărate.

6. Dacă sunteţi consumator de băuturi alcoolice, limitaţi cantităţile ingerate. Absenţa alcoolului este benefică în prevenirea cancerului.

7. Evitaţi expunerea la soare. Folosiţi produse de protecţie solară.

8. La locul de muncă, protejaţi-vă de substanţele care ar putea cauza cancerul folosind măsurile de securitate impuse.

9. Aflaţi dacă sunteţi expuşi unor radiaţii provocate de nivele ridicate de radon în locuinţa dumneavoastră. Luaţi măsuri pentru a limita aceste radiaţii.

10. Alăptatul reduce riscul de cancer. Terapia de substituţie hormonală (HRT) creşte riscul pentru anumite tipuri de cancer.

11. Copiii dumneavoastră trebuie să participe la programele de vaccinare pentru hepatita B (pentru nou-născuţi) şi virusul Papiloma uman (HPV), pentru fete.

12. Participaţi la programele destinate depistării precoce a cancerului cu ajutorul tehnologiilor imagistice.

Taguri articol


12