Comisia Europeană a prezentat noile paşapoarte cu amprentă digitală, a căror emitere va deveni obligatorie în statele Uniunii Europene pînă în 2009. Statele Uniunii au convenit în 2004 asupra introducerii paşapoartelor cu elemente suplimentare de securizare, cunoscute sub denumirea de paşapoarte cu date biometrice. Germania a fost prima ţară care în 2005 a emis acest tip de document de călătorie. Noul model de paşaport electronic prezentat la Bruxelles este mai sofisticat, urmînd să conţină amprentele digitale şi ale irisului ocular.
Prin introducerea acestor paşapoarte, statele Uniunii Europene ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite vor putea rămîne în acest program al administraţiei americane. La rîndul lor, Statele Unite vor începe emiterea de paşapoarte biometrice în cursul acestei veri.Organizaţiile pentru drepturi civile s-au arătat îngrijorate în legătură cu includerea datelor din paşapoartele biometrice într-o bază de date europeană sau chiar globală.
Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, şi-a exprimat speranţa că Statele Unite vor acorda un termen suplimentar ţărilor europene pentru introducerea noilor paşapoarte biometrice. Administraţia Bush a anunţat că statele ai căror cetăţeni beneficiază de scutiri de vize pentru perioade mai mici de trei luni trebuie să introducă paşapoartele biometrice p]nă în luna octombrie, în lipsa cărora nu vor beneficia de aceste scutiri. Ţările ale căror cetăţeni beneficiază de scutiri sînt Slovenia şi cele 15 vechi state membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Greciei. Autorităţile de la Washington au acordat deja două termene suplimentare. Franco Frattini a precizat că încearcă să convingă administraţia americană să recunoască mai mult timp paşapoartele clasice.
Identificarea biometrică, implementată pentru a combate terorismul, este o metodă ce utilizează trăsăturile fizice ale unei persoane pentru identificare. În prezent, cetăţenii din nouă noi state membre ale Uniunii Europene, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Cipru, Malta alături de Grecia au nevoie de viză pentru a intra în Statele Unite, chiar dacă rămîn în această ţară pentru cîteva zile sau săptămîni. Comisia Europeană a avertizat deja Statele Unite cu implementarea unor măsuri de reciprocitate, precum impunerea de vize americanilor care se deplasează în aceste ţări.