Un tratament care foloseşte nanoparticule pe post de magneţi de dimensiuni microscopice, care se încălzesc şi distrug celulele canceroase, fără să le afecteze pe cele sănătoase din jur, a fost pus la punct de cercetătorii britanici. S-a descoperit că nanoparticulele de oxid de fier pot fi ataşate anticorpilor, care identifică astfel celulele canceroase sau celulelor suşă capabile să circule prin organism şi să identifice tumorile, ajungînd la acestea şi distrugîndu-le. Încălzind aceste nanoparticule cu 5-6 grade Celsius peste temperatura corpului, în interiorul unui dispozitiv denumit Magnetic Alternating Current Hyperthermia (MACH), pot să distrugă celulele canceroase. Cercetătorii de la Universitatea College din Londra consideră că dispozitivul acţionează ca un cuptor cu microunde, încălzind doar anumite celule-ţintă.
Studiul se află deocamdată într-o fază incipientă, iar această metodă nu a fost încă testată pe oameni. Oamenii de ştiinţă britanici au declarat că tratamentul cu nanoparticule ataşate celulelor suşă a funcţionat pe şoareci şi preconizează că mai au nevoie de încă un deceniu pentru a dezvolta, a pune la punct toate detaliile şi a testa această metodă, înainte de a obţine licenţa şi a o folosi ca tratament oficial împotriva cancerului. Mark Lythgoe, directorul centrului pentru scanări biomedicale avansate, a declarat că anumite celule suşă, denumite celule suşă mezenchimale (MSC), încărcate cu nanoparticule magnetice, le conduc pe acestea direct către tumorile pulmonare secundare (metastazele pulmonare). Alte două metode se arată promiţătoare, una foloseşte anticorpi care identifică celulele canceroase şi transportă nanoparticulele către tumorile din zona capului şi a gîtului, iar o alta foloseşte cîmpul magnetic pentru a direcţiona particulele magnetice către anumite zone specifice din organism, care au nevoie de tratament.
Căldura distruge celulele canceroase, iar oamenii de ştiinţă aveau nevoie de o metodă pentru a direcţiona mai bine căldura către anumite zone specifice, pentru a nu distruge celulele sănătoase. Cercetătorii germani au relevat, în luna septembrie, faptul că tumorile asupra cărora a acţionat un tratament termic răspund mai bine la chimioterapie, iar acest detaliu îi face să spere că această tehnică va permite, în viitor, reducerea dozelor de substanţe folosite în timpul chimioterapiei, reducînd astfel efectele secundare negative cauzate de toxine.