Nou tratat pentru identificarea principalilor poluatori din Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nou tratat pentru identificarea principalilor poluatori din Europa

Monden 07 Octombrie 2009 / 00:00 318 accesări

Un tratat va permite permite, începînd de mîine, identificarea principalilor poluatori din Europa, inclusiv a celor care degajă gaze cu efect de seră, a anunţat, marţi, Comisia Economică pentru Europa din cadrul ONU (CEE-ONU). Protocolul privind Registrul poluanţilor emişi şi transferaţi al Convenţiei de la Aarhus a CEE-ONU, adoptat în mai 2003, la Kiev, va intra în vigoare la 8 octombrie 2009, datorită ratificării sale de către 16 state şi Comunitatea Europeană, a anunţat organizaţia într-un comunicat. ”Textul obligă companiile să redacteze un raport anual privind emisiile lor în mediul înconjurător şi transferul a 86 de agenţi poluanţi, printre care gazele cu efect de seră, dioxinele şi metalele grele, printre care şi mercurul”, a precizat aceeaşi sursă. Un registru public, accesibil pe Internet, va strînge aceste informaţii şi pe cele referitoare la alte surse mai difuze de poluare, printre care circulaţia autoturismelor, agricultura şi întreprinderile mici şi mijlocii. De altfel, companiile implicate în comerţul internaţional cu deşeuri periculoase vor trebui să declare numele şi adresa destinatarilor deşeurilor, ceea ce va permite oferirea de noi mijloace pentru a urmări transportul deşeurilor periculoase, care sînt adesea destinate unor state în curs de dezvoltare, potrivit CEE-ONU. Intrarea în vigoare a Tratatului a devenit posibilă prin ratificarea sa de către Spania, la 24 septembrie, dar potrivit CEE-ONU, numărul statelor semnatare va trebui să ajungă la 20 pînă la sfîrşitul anului. În afară de Spania, Albania, Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Comunitatea Europeană, Finlanda, Franţa, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, România, Slovacia, Suedia şi Marea Britanie au ratificat pînă în prezent Tratatul.

De cealaltă parte a oceanului, preşedintele american, Barack Obama, a cerut, luni, administraţiei să dea un exemplu de combatere a încălzirii climatice şi a cerut tuturor agenţiilor federale să-şi fixeze, în termen de 90 de zile, obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2020. ”Guvernul federal este cel mai mare consumator de energie al economiei americane, acesta poate şi trebuie să dea un exemplu”, a declarat Obama într-un comunicat care însoţeşte decretul semnat în aceeaşi zi. Acest decret pune în vedere ministerelor şi agenţiilor guvernamentale să-şi sporească eficienţa energetică, să-şi diminueze consumul de carburant, să economisească apa şi să-şi reducă producţia de deşeuri. Pînă în 2020, agenţiile guvernamentale trebuie să-şi diminueze consumul de carburant al parcului auto cu 30%. Pînă în 2015, ele ar trebui să-şi recicleze 50% din deşeuri. Clădirile guvernamentale vor trebui să respecte noi norme în materie de protecţie a mediului.

Lupta împotriva încălzirii climei reprezintă una dintre marile axe ale proiectului lui Barack Obama de reformare a Americii şi economiei acesteia. În timpul administraţiei sale au fost adoptate mai multe iniţiative legislative, printre care şi planul său gigant de relansare a economiei, în valoare de 787 de miliarde de dolari, care stimulează sectoarele public şi privat să participe la efortul întreprins în favoarea mediului. Barack Obama şi-a afirmat dorinţa de a impulsiona ajungerea la un acord global împotriva încălzirii climei, cu ocazia summit-ului internaţional programat în decembrie, la Copenhaga. Dar eforturile sale întîmpină o vie rezistenţă în SUA, motivată de temerea că noile reglementări vor dăuna competitivităţii americane.

Taguri articol


12