Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a cerut, vineri, comunităţii internaţionale să se pregătească pentru un al doilea val probabil al gripei A/H1N1, insistînd că guvernele vor face faţă solicitărilor de vaccinuri. \"Nu se poate spune dacă ce a fost mai grav a trecut sau este pe punctul de a se produce\", a declarat Chan, într-un mesaj video înregistrat, difuzat în deschiderea unui simpozion de trei zile, la Beijing, pe tema gripei în Asia-Pacific. \"Va trebui să ne pregătim pentru orice surpriză pe care ne-o rezervă acest nou virus capricios... o mutaţie constantă şi imprevizibilă este mecanismul de supravieţuire în lumea microbilor\", a adăugat aceasta. \"Va trebui să ne pregătim de asemenea pentru un al doilea sau al treilea val, după cum am văzut la pandemiile precedente\", a continuat Chan. Ea a făcut apel la abordarea directă a problemei privind livrarea vaccinurilor, în timp ce peste 20 de companii farmaceutice din toată lumea sînt pe cale de a produce vaccinuri sigure şi eficiente. \"Avem nevoie de opinii în ceea ce priveşte grupurile prioritare pentru o protecţie iniţială\", a declarat ea. \"Aceasta este una dintre deciziile cele mai dificile pe care Guvernele le vor lua, în special pentru că aprovizionarea va fi extrem de limitată în primele luni\", a precizat Chan. OMS a anunţat la începutul săptămînii că statele din emisfera nordică au comandat peste un miliard de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1 de la laboratoarele farmaceutice, care nu vor putea furniza decît o cantitate limitată la începutul toamnei. Virusul A/H1N1 a provocat moartea a 1.799 de persoane în lume, majoritatea pe continentul american, de la apariţia sa în martie, potrivit ultimelor informaţii ale OMS. OMS a declarat prima pandemie de gripă din secolul XXI la 11 iunie. În total, 170 de state au înregistrat cazuri confirmate.
În România, un sfert din populaţie este în pericol să se îmbolnăvească de gripă nouă, anunţa Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii pe probleme de epidemiologie. După experienţa anilor anteriori privind gripa sezonieră, vîrful cazurilor de îmbolnăviri este estimat să se înregistreze în perioada februarie-aprilie. Molnar a declarat că, dacă gripa nouă A/H1N1 va continua să se extindă, atunci este posibil ca pînă la sfîrşitul sezonului epidemic, între 15 şi 25% din populaţia României, adică 3-4 milioane de persoane, să se îmbolnăvească. În prezent, gripa A/H1N1 a avut în România o singură sursă „din import”, cauzată de mobilitatea turistică. “În ultima perioadă, am avut o avalanşă de cazuri din cauza taberelor care au avut loc în străinătate. Ne aşteptăm ca numărul pacienţilor cu noua gripă să crească în continuare, întrucît este şi perioada concediilor pentru românii care lucrează în străinătate şi care se întorc în ţară”, a adăugat dr. Molnar. Mai mult, odată cu reluarea cursurilor, numărul de îmbolnăviri va creşte, ştiut fiind că, orice gripă se transmite uşor în comunitate, adică şcoli, univeristăţi, sau la serviciu, a afirmat el. Prognoze privind vîrful de îmbolnăviri în concordanţă cu Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) se anunţă în noiembrie-decembrie cînd, odată cu instalarea frigului şi a umezelii, începe să crească numărul cazurilor de îmbolnăvire prin gripă. Potrivit lui Molnar, incidenţa bolii în România este, în prezent, de 0,8 cazuri la suta de mii de locuitori. “Dacă pînă în luna decembrie vom avea sub 1.000 de cazuri, nu mă îngrijorează”, a mai precizat el. În urmă cu o lună, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, anunţa că, dacă incidenţa cazurilor de gripă nouă va depăşi 1 la suta de mii de locuitori, se vor lua măsuri speciale de prevenire a răspîndirii virusului A/H1N1, luîndu-se în calcul şi închiderea şcolilor. Prin comparaţie, în Spania, incidenţa bolii este de 32,89 la suta de mii de locuitori, în Belgia, de 73, în Marea Britanie, de 48,2, iar în Franţa, de 37 la 100.000 de locuitori.
Al doilea deces legat de gripa A/H1N1, în Olanda
O a doua persoană a decedat, ieri, în Olanda, după ce a fost infectată cu virusul gripei A/H1N1, a anunţat Institutul olandez pentru Sănătate şi Mediu (RIVM). „Un al doilea pacient a decedat, la 20 august, în Olanda, din cauza gripei A/H1N1”, a anunţat RIVM. Victima, \"un bărbat în vîrstă de 58 de ani care era internat\", era \"deja grav bolnav\" în momentul cînd a contactat virusul A/H1N1, a precizat aceeaşi sursă. Un prim caz mortal legat de gripa A/H1N1, un adolescent în vîrstă de 17 ani care suferea de probleme de sănătate, fusese înregistrat la 4 august în Olanda, unde 46 de persoane bolnave de această gripă au fost internate din aprilie pînă în prezent.
Primul caz mortal de gripă A/H1N1 în Emiratele Arabe Unite
Un bărbat în vîrstă de 63 de ani a decedat din cauza gripei A/H1N1 în Emiratele Arabe Unite, acesta fiind primul caz mortal înregistrat pînă în prezent în această monarhie din zona Golfului Persic, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Victima, un cetăţean indian care prezenta simptomele gripei A/H1N1, fusese internată în spital, unde a decedat în pofida tratamentului care i-a fost administrat, a precizat ministerul. Datele ministerului nu specifică numărul total al cazurilor de gripă A/H1N1 înregistrate în această ţară. \"Bolnavul a fost spitalizat prea tîrziu, suferea de o inflamaţie pulmonară şi prezenta în acelaşi timp simptome ale virusului A/H1N1\", potrivit documentului. \"El a primit tratamentul necesar, dar a decedat pentru că inflamaţia se agravase înaintea spitalizării\", adaugă textul. Virusul A/H1N1 afectează în prezent majoritatea ţărilor din regiune, Kuwaitul şi Yemenul anunţînd, miercuri, primele cazuri mortale. În această săptămînă, Arabia Saudită a anunţat că, de la data cînd maladia a fost semnalată în această ţară, la 3 iunie, numărul bolnavilor a atins cifra de 2.000, iar cel al victimelor, 16.
Cinci cazuri confirmate de gripă A/H1N1 pe un vas de croazieră
Cinci pasageri de pe pachebotul de croazieră \"Independance of the Seas\", provenind din Italia şi avînd ca destinaţie Spania, s-au îmbolnăvit de gripa A/H1N1, au anunţat, vineri, oficiali din sudul Franţei, unde vasul urmează să ajungă sîmbătă. Pasagerii contaminaţi au fost plasaţi în carantină şi vor fi obligaţi să rămînă la bordul vasului pe durata escalei făcute la Cannes (sud-est), a anunţat prefectura Alpilor-Maritimi. Cei 1.352 de membri ai echipajului nu vor putea părăsi pachebotul. În schimb, ceilalţi pasageri (4.279 în total) vor putea debarca, a adăugat instituţia. Vasul a plecat din localitatea italiană Livorno şi trebuie să ajungă, luni, la Barcelona.
Chile semnalează un prim caz de transmitere a A/H1N1 de la om la pasăre
Transmiterea virusului A/H1N1 de la om la pasăre, anunţată de autorităţile chiliene, ar putea deveni, dacă va fi confirmată, primul caz de acest gen, a declarat un oficial din cadrul Organizaţiei internaţionale pentru epizootii (OIE). \"Autorităţile chiliene arată că este acelaşi virus A/H1N1 care a declanşat pandemia\", menţionează directoarea generală adjunctă a OIE, Monique Eloit. \"Dar în acest gen de circumstanţe, se recomandă ca tulpinile izolate să fie transmise altor laboratoare internaţionale de referinţă\", pentru verificare, explică ea. Pînă în prezent, cazurile \"anunţate oficial\" de contaminare a animalelor cu virusul H1N1, aflat la originea pandemiei, nu făceau referire decît la porci în Canada şi Argentia, în timp ce în prezent este vorba despre păsări în Chile, remarcă ea. Pentru a preveni propagarea virusului, \"cel mai urgent pentru moment este ceea ce fac efectiv chilienii\", izolînd crescătoriile vizate pentru a evita vînzarea către alţi crescători, a subliniat ea. Avînd în vedere numărul cazurilor de gripă A/H1N1 înregistrate la om în Chile, \"contaminarea crescătoriei de către oameni face parte dintre elementele prezentate în aprilie-mai drept foarte probabile\", a precizat doctorul Eloit. Întrebată despre un eventual risc de recombinare între virusul pandemic H1H1 şi virusul înalt pateogen al gripei aviare H5N1, ea a subliniat că un asemenea proces presupune ca \"acest virus să fie prezent în Chile, ceea ce nu este cazul\". \"Recombinările virusului sînt posibile, dar nu de necombătut, acest lucru rămîne de domeniul ipoteticului\", a precizat ea, subliniind că toate cazurile de infectare în crescătoriile de porci din Canada şi Argentina au \"rămas foarte izolate\". Răspîndirea virusului H1N1 la păsări poate rămîne, de asemenea, \"foarte limitată\". Potrivit lui Eloit, \"acest lucru depinde în acelaşi timp de virulenţa virusului la păsări şi de amploarea măsurilor de izolare\". \"Dacă mâine sau în câteva zile, există o altă crescătorie contaminată, aceasta va avea poate la origine tot o sursă umană, şi nu acest focar animal\", a precizat ea. \"Toate acestea trebuie supravegheate, controlate, în aşa fel încît, progresiv, scenariile să se sprijine din ce în ce mai mult pe fapte şi nu numai pe ipoteze\", conchide ea.