Şoferii de taxi, doctorii şi dentiştii şi-au părăsit locurile de muncă, ieri, la începutul unei noi runde de proteste antiausteritate organizate de grupuri profesionale şi sindicate în Grecia. Şoferii de taxi au început o grevă de 24 de ore, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de proiectele de introducere a unei competiţii mai acerbe în cadrul profesiei lor, urmând să participe la o nouă zi de grevă în weekend. În acelaşi timp, dentiştii şi doctorii din spitalele de stat au început o grevă de două zile împotriva unei serii de reforme ce le afectează profesia. Acţiuni similare sunt aşteptate şi din partea gunoierilor, profesorilor şi a angajaţilor vamali, în săptămânile ce urmează. Guvernul socialist îşi intensifică tăierile bugetare, sub presiunea creditorilor internaţionali, care au avertizat statul elen că ar putea rata obiectivele necesare pentru a continua să primească tranşe din planul de ajutor.
”Grecia trebuie să se asigure că îndeplineşte condiţiile necesare pentru a fi membru al Zonei Euro”, a afirmat, ieri, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble. El a explicat că Germania este pregătită să ajute Grecia, dar dacă ţara nu îndeplineşte cerinţele stabilite de UE, BCE şi FMI, nu poate fi garantată plata altor tranşe din pachetul de asistenţă financiară. ”Înţeleg că se opune rezistenţă la măsurile de austeritate în rândul populaţiei Greciei, dar în final este la latitudinea Greciei dacă poate îndeplini condiţiile necesare pentru a fi membru al Zonei Euro. Nu putem face rabat”, a afirmat ministrul german. Surse din Zona Euro au declarat miercuri că Grecia va trebui să compenseze neîndeplinirea ţintei de deficit din acest an în alte zone de reforme acceptate cu creditorii internaţionali, pentru a primi următoarea tranşă. Schaeuble a cerut şi Italiei să acţioneze pentru consolidarea deficitului bugetar. ”Italia ştie că trebuie să-şi corecteze deficitul, gradul ridicat de îndatorare şi are mijloace să o facă. După câteva discuţii a decis să facă masive reduceri ale deficitului. Să sperăm că vor menţine această politică”, a spus ministrul german. El s-a angajat să continue eforturile în Germania de reducere a deficitului.
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis ieri să menţină dobânda de referinţă la 1,5%, pe fondul sporirii incertitudinilor referitoare la perspectivele economiei mondiale şi a crizei datoriilor din Zona Euro. Pieţele speră că BCE va majora din nou rata dobânzii, probabil chiar luna viitoare. Economiştii şi investitorii aşteaptă să vadă dacă preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, va indica faptul că inflaţia este o ameninţare mai mică decât se credea. Acest fapt va confirma aşteptările potrivit cărora banca nu trebuie să majoreze dobânzile, continuând să-şi concentreze atenţia asupra inflaţiei. Rata anuală a inflaţiei în cele 17 state din Zona Euro s-a menţinut în luna august la 2,5%, la fel ca în luna precedentă. În pofida menţinerii ratei inflaţiei la 2,5% în iunie, rata inflaţiei în Zona Euro a rămas, pentru a noua lună consecutiv, peste ţinta avută în vedere de BCE.