Forţele pentru Apărarea Aerospaţială, noua agenţie creată de Rusia pentru a fi în prima linie a apărării strategice, au intrat în serviciu începând de ieri. Preşedintele Dmitri Medvedev a propus în 2010 crearea Forţelor pentru Apărarea Aerospaţială, după modelul reţelei europene de apărare antirachetă, care să înlocuiască Forţele Spaţiale Ruse. Noua ramură a forţelor armate ruse reuneşte apărarea aeriană şi sistemele de apărare cu rachetă, precum şi radarele de avertizare timpurie şi sistemele de control spaţial, sub o comandă unică. Agenţia se ocupă şi de lansarea navetelor spaţiale de la centrul spaţial Pleseţk din nordul Rusiei. Peste 3.000 de persoane sunt înrolate în Forţele de Apărare Aerospaţială.
Actuala reorganizare a apărării aerospaţiale a Rusiei intervine la timp, date fiind provocările strategice reprezentate de desfăşurarea scutului american antirachetă în Europa. Kremlinul spune că desfăşurarea rachetelor interceptoare americane şi a radarelor în Europa este o ameninţare potenţială la adresa arsenalului nuclear rus, în timp ce Washingtonul încearcă să convingă Moscova că scutul antirachetă este destinat exclusiv protejării faţă de atacurile unor state imprevizibile precum Iranul. În reacţie la planurile de instalare a scutului european antirachetă, Rusia a pus în funcţiune, de marţi, în enclava Kaliningrad, un nou radar de avertizare, capabil să monitorizeze lansările de rachetă din Europa şi Atlanticul de Nord.
Preşedintele rus a declarat ieri că planurile de a instala sisteme de armament ofensiv la graniţele Rusiei, pentru a contracara scutul european antirachetă, nu reprezintă o retorică electorală, ci o măsură pe care a fost obligat să o ia. El s-a exprimat în faţa unor alegători din Moscova, în condiţiile în care la 4 decembrie au loc alegeri pentru Duma de Stat a Rusiei. Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat miercuri că a luat notă de declaraţiile preşedintelui Medvedev, care a spus că e Rusia e gata să răspundă ameninţării scutului antirachetă, dar consideră că nu acesta e interesul real al Moscovei, iar astfel de afirmaţii sunt motivate de contextul electoral intern. Întrebat dacă vede în declaraţiile lui Medvedev mai degrabă o retorică decât o ameninţare, şeful diplomaţiei a subliniat că nu vede logica de fond şi cu atât mai puţin geopolitica unei noi fracturi între Federaţia Rusă şi lumea euroatlantică.