Zece elevi din clasa a VI-a C a Liceului „Lucian Blaga“ din Constanţa au fost, ieri după-amiază, transportaţi cu patru autosanitare, dintre care una cu un medic, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei”, potrivit directorului adjunct al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), dr. Ionuţ Cealera. Medicul director a precizat că solicitarea a venit din partea liceului constănţean pentru mai mulţi copii, motiv pentru care s-a luat decizia să fie trimise cele patru ambulanţe. „Am trimis şi un medic pentru a face triajul copiilor. După ce au fost toţi examinaţi, zece dintre ei, care acuzau stări de vomă, dar şi dureri abdominale, au fost luaţi şi duşi la Spitalul Judeţean”, a declarat, pentru „Telegraf”, dr. Cealera. Pe de altă parte, directorul unităţii de învăţământ, prof. Iuliana Linea, a declarat că incidentul nu a fost unul alarmant. „După ora de sport, unul dintre copii a băut patru cutii cu lapte, din programul „Laptele şi Cornul“, vă menţionez că toate valabile (termenul fiind 28 mai 2014). I s-a făcut rău, normal. A vomat, producându-le greaţă şi celorlalţi copii care l-au văzut. E normal, sunt copii”, a explicat directorul, care a adăugat că a solicitat ajutorul SAJ, dar a informat şi părinţii.
ANCHETĂ DSPJ În scurt timp, la liceu a ajuns şi o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, pentru a demara ancheta epidemiologică ce se impune în astfel de situaţii. „Deocamdată nu cunoaştem amănunte. Inspectorii care s-au deplasat la liceu vor culege toate informaţiile de care au nevoie”, a declarat, pentru „Telegraf”, după-amiază, directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. La Liceul „L. Blaga“ au ajuns şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, care, la rândul lor, vor face propriile verificări.
Spre seară, o primă parte a anchetei DSPJ ajunsese la final. „Până la urmă, nouă copii au fost trimişi pentru investigaţii amănunţite la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, suspicionându-se o patologie specifică. Iniţial au ajuns la Spitalul Judeţean pentru că aşa prevede protocolul. Au rămas internaţi, dar starea lor este bună. Primesc tratamentele specifice şi sunt supravegheaţi”, a declarat dr. Dina. Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu a precizat că au fost trimise probe din laptele consumat la laboratorul DSPJ, care vor fi lucrate în cel mai scurt timp. Pentru că reprezentanţii unităţii de învăţământ nu au putut să arate echipei de control fişele de aptitudine (ce includ unele examinări medicale) şi rezultatele de coprocultură ale personalului care manevrează produsele alimentare din „Laptele şi Cornul“, obligatorii, DSPJ a aplicat o sancţiune contravenţională de o mie de lei conducerii liceului. „Deocamdată vorbim doar despre o suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Nu se ştie exact ce a declanşat stările de rău. Unii ar fi spus că la ora 13.00 ar fi mâncat bomboane, dar fără cremă, însă stările de rău au apărut în jurul orei 16.00. Alţii ar fi consumat lapte la ora 15.00. Nu ne putem pronunţa”, a adăugat dr. Dina. Totodată, sunt părinţi ai unor copii care spun că ar fi mâncat şi unele prăjituri de casă, fiind ziua unei colege de clasă, care i-a servit pe copii cu dulciurile respective. Vom reveni, în ediţia de mâine, cu rezultatele finale ale anchetei.