La Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia a fost inaugurată, ieri, noua expoziţie permanentă de artefacte: neolitice, greceşti, elenistice, romane şi romano-bizantine. Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat: primarul Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, cercetător principal dr. Gheorghe Papuc, directorul Colegiului Economic Mangalia, Adrian Vărgatu, preşedintele Clubului Artelor „Solteris”, Emilia Dabu, coordonatorul Teatrului „Thaliamar”, Aura Mircea, profesori, elevi, oameni de cultură şi pasionaţi de istorie.
Directorul Muzeului „Callatis”, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre reuşita reorganizării expoziţiei permanente a muzeului, în contextul dificultăţilor economice prin care trece instituţia, la fel ca oricare altă instituţie de cultură din România. „Cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac şi datorită muncii şi dăruirii angajaţilor instituţiei, am reuşit schimbarea şi modernizarea expoziţiei de bază a muzeului”, a subliniat dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Primarul Mangaliei a ţinut să îl felicite pe directorul instituţiei muzeale, cât şi întregul colectiv care a contribuit la reorganizarea expoziţiei. Acesta a menţionat că doreşte ca muzeul să fie inclus în traseele turistice, precizând că va face tot posibilul ca orice delegaţie oficială, care va veni la Mangalia, să treacă şi pe la muzeu.
Cercetătorul principal dr. Gheorghe Papuc a observat că bogata colecţie cu obiecte de patrimoniu a muzeului a fost pusă în valoare într-un mod deosebit. De asemenea, dr. Ion Pâslaru a solicitat sprijin primarului Mangaliei pentru aducerea în ţară a renumitului papirus, unic în Europa de sud-est, descoperit în anul 1959, la Mangalia şi dus la Moscova pentru restaurare şi conservare. Acesta a mai propus ca istoricul şi fondatorul Academiei callatiene din secolul al III-lea î.Hr, Demetrios din Callatis, să devină un simbol al oraşului Mangalia.