Noua Lege a pensiilor discriminează femeile?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O abordare neliniştitoare

Noua Lege a pensiilor discriminează femeile?

Social 09 August 2018 / 15:35 2584 accesări
Preşedintele Confederaţiei Sindicale

Preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu: „Făcându-se o împărţire pe numărul de ani de cotizare, în momentul respectiv femeile, care au un stagiu de cotizare mai mic decât al bărbaţilor, vor avea pensia mai mică”

O abordare neliniştitoare în ceea ce priveşte noua Lege a Pensiilor, despre care guvernanţii spun că va regla inechităţi majore ale sistemului, vine de la preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu. Acesta a declarat, pentru Agerpres, că proiectul noii Legi a pensiilor va discrimina femeile, care vor primi pensii mai mici chiar şi cu 30% faţă de bărbaţi, dacă statul nu le va acorda alte compensaţii. "Fără să vedem deocamdată textul proiectului, din prezentările de până acum se prezintă mai multe deficienţe. Una dintre ele este discriminarea împotriva femeilor, în sensul în care, făcându-se o împărţire pe numărul de ani de cotizare, în momentul respectiv femeile, care au un stagiu de cotizare mai mic decât al bărbaţilor, vor avea pensia mai mică. Dacă adăugăm şi facilităţile despre care se vorbeşte, aparent facilităţi, adică pentru femeile cu mai mult de trei copii se reduce stagiul complet de cotizare, în loc de 30 de ani sau 33, să fie mai mic cu până la 6 ani, am înţeles din prezentare, în momentul respectiv ele vor avea pensii foarte mici", a arătat Hossu.

Acest lucru va însemna că, din start, toate femeile vor avea pensii mai mici cu circa 15% faţă de cele ale bărbaţilor, iar, în cazul mamelor cu peste trei copii, pensiile vor fi mai mici chiar cu 30%. Ca să fie înlăturată această discriminare, ar trebui să apară în lege şi altfel de compensaţii pentru femei, a precizat Hossu. "Al doilea element negativ, din prezentările de până acum, este faptul că valoarea punctului de pensie va fi decuplată complet faţă de problematica evoluţiei economice. Adică, deşi salariile vor creşte destul de repede, punctul de pensie nu va creşte şi el", a susţinut liderul sindical.

El a explicat că, în prezent, valoarea punctului de pensie creşte odată cu salariul mediu şi cu inflaţia, însă, după modificările propuse, va depinde doar de inflaţie. "Această decuplare are ca efect, aşa cum s-a mai întâmplat până acum, o îngheţare a pensiilor pe termen mediu", a subliniat Hossu.

Reprezentantul "Cartel Alfa" a mai spus că marile confederaţii sindicale, care reprezintă interesele populaţiei active, nu au fost consultate în niciun fel la elaborarea acestui proiect. "Doamna ministru (Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii - n. r.) consideră că reprezentanţii singurei forţe contributive nu sunt importanţi în discuţie. Au discutat doar cu Asociaţia Pensionarilor. Iar legea, teoretic, ar trebui să fie şi pentru viitor. Să nu uităm că pensia, ca factor de protecţie la sfârşitul carierei profesionale, reprezintă un factor de motivare pentru muncă şi corectitudine în muncă", a precizat Hossu. Toate acestea vor încuraja, de fapt, munca la negru şi „la plic”, pentru că salariaţii nu vor şti de ce pensie vor beneficia pe viitor, a conchis el.



12