Noul proiect vizînd listele de medicamente gratuite şi compensate prevede reducerea la jumătate a numărului de medicamente compensate 90% cu denumire cunoscută internaţional.
Mai mult, acest plan reglementează şi prescrierea medicamentelor pentru copii, gravide şi lăuze. Potrivit proiectului, sublista A, care vizează compensarea 90 la sută din preţul de referinţă, cuprinde 56 de denumiri comune internaţionale (DCI), faţă de 119 în 2005. Sublista B, care vizează compensarea cu 50 la sută din preţul de referinţă, cuprinde 299 DCI, faţă de 148 în 2005. De asemenea, sublista C, act care reglementează compensarea sută la sută, cuprinde trei categorii de produse. Astfel, prima sublistă, C1, face referite la medicamentele gratuite utilizate în ambulator şi care sînt distribuite prin farmaciile cu circuit deschis, pe bază de prescripţie medicală care este reţinută în farmacii. Apoi, sublista C2 cuprinde medicamentele eliberate de către farmaciile cu circuit închis în tratamentul spitalicesc şi programele naţionale, gratuite fiind 253 de medicamente cu denumire cunoscută internaţional. Tot în acest document sînt înregistrate medicamentele necesare pentru tratamentul prin transplant de organe şi celule al bolnavilor cu insuficienţe ireversibile. Astfel, pentru transplant medular sînt prevăzute 46 de medicamente, pentru transplant hepatic, 20, transplantul de cord beneficiază de 14 tipuri de medicamente etc.
Ultima sublistă, C3, fără contribuţie din partea pacienţilor, cuprinde toate medicamentele cu denumire cunoscută internaţional din catalogul naţional de medicamente (CANAMED), altele decît cele din sublistele A,B,C1,C2, indicate pentru copii pînă la 18 ani, tineri de la 18 la 26 de ani dacă sînt elevi, studenţi sau ucenici dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lăuze. Acestă listă cuprinde 401 DCI.