Inundaţiile din estul Cehiei, cauzate de ploile torenţiale, au provocat, pînă în prezent, moartea a nouă persoane, a anunţat, joi, premierul ceh, Jan Fischer. ”Situaţia în regiunea Novy Jicin din estul Cehiei, unde din cauza inundaţiilor au murit, de miercuri şi pînă în prezent, nouă persoane, este sub control”, a dat asigurări premierul ceh. ”Nivelul apelor se stabilizează, iar situaţia este acum sub control, graţie eforturilor celulelor de criză regionale şi locale”, a declarat şeful Guvernului, la încheierea unei întruniri extraordinare a Consiliului de Securitate, la Praga. Inundaţiile au produs moartea a cel puţin nouă persoane, dintre care cinci s-au înecat în apele dezlănţuite ale rîurilor locale, în timp ce mai multe alte persoane sînt în continuare date dispărute.
Guvernul va debloca, într-o primă etapă, 54 de milioane de coroane (2,1 milioane de euro) pentru regiunea sinistrată, a precizat el. Starea de alertă a fost decretată în regiunea afectată, iar autorităţile au procedat la evacuări. O celulă de criză regională s-a reunit la Novy Jicin, o localitate cu 26.500 de locuitori, în noaptea de miercuri spre joi. Mai multe sate din regiune erau izolate din cauza inundaţiilor, joi dimineaţă, iar pentru a face faţă situaţiei, premierul Jan Fischer a convocat întrunirea extraordinară a Consiliului de Securitate, la Praga. La Jesenik-nad-Odrou, mai multe case au fost luate de ape, dar într-un imobil, pompierii au salvat circa 20 de persoane. Mai multe sate erau izolate din cauza inundaţiilor, joi, înainte de prînz. O întrerupere a alimentării cu gaze naturale afecta, joi dimineaţa, circa 2.000 de consumatori, în urma perforării unei conducte din apropierea rîului revărsat. Mai multe tronsoane feroviare locale au fost închise în urma inundaţiilor.
Meteorologii avertizează că ploile torenţiale vor continua şi în zilele următoare. Această regiune din Moravia (partea estică a Cehiei) a fost afectată anterior de inundaţii în 1997, în cursul cărora şi-au pierdut viaţa circa 50 de persoane. În 2002, inundaţii puternice au devastat o mare parte a Boemiei, printre care şi cîteva cartiere din Praga, producînd 17 morţi şi pagube materiale estimate la trei miliarde de euro.
Nivelul apei rîului Raba din Ungaria atinge cote record în vestul ţării
Nivelul apei în sectorul ungar al rîului Raba, care traversează şi Austria, afectată de puternice inundaţii, a atins un nivel record, joi dimineaţă. Nivelul apei a atins 502 centimetri în dreptul localităţii Szentgotthard, adică cu 30 de centimetri mai mult decît în 1965, cînd s-au înregistrat inundaţii puternice în regiunea Vas. Miercuri seară, ca urmare a ploilor torenţiale, a fost decretat nivelul trei de alertă privind inundaţiile (cel mai ridicat înaintea stării de urgenţă) în partea superioară a rîului. Calea ferată din localitatea Szentgotthard şi două drumuri din apropierea graniţei cu Austria au fost închise. Totuşi, cele mai circulate artere, (8 şi 86) nu au fost afectate. Un alt rîu din regiune, Mura, este de aşteptat să atingă nivelul maxim, astăzi sau mîine.
Între timp, ieri, la prînz, a fost decretată starea de alertă de gradul trei de-a lungul cursului Dunării, în zona de nord-vest a Ungariei, în apropiere de oraşul Nagybajcs, aşteptîndu-se ca nivelul apei să atingă, în dimineaţa zilei de mîine, 730 de centimetri, cu 28 de centimetri mai puţin decît în 2006. Apele Dunării în acest sector au atins recordul în 2002, cînd nivelul a fost de 872 de centimetri. Ministrul Mediului, Imre Szabo, a declarat presei că autorităţile au decretat starea de alertă pe suprafeţe însumînd 377 de kilometri de rîuri pe teritoriul Ungariei şi că 205 oameni lucrează la construcţia de sisteme de protecţie împotriva inundaţiilor. El a precizat că din bugetul de stat a fost alocată suma de 500 de milioane de forinţi (1,8 milioane de euro) pentru măsurile de protecţie în caz de inundaţii şi pentru activităţile de curăţare ulterioare.