Nouă ofensivă americană de amploare în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nouă ofensivă americană de amploare în Irak

Externe 15 August 2007 / 00:00 610 accesări

Cel puţin zece persoane au murit în Bagdad, ieri, după ce un camion-capcană a explodat în mijlocul unui pod din nordul Bagdadului. Podul s-a prăbuşit şi trei autoturisme au căzut în rîul Tigru.

Atentatul a avut loc pe fondul unei ofensive majore lansate de forţele americane în Irak. Patru civili şi-au pierdut viaţa, printre care şi o fetiţă în urma raidurilor, iar mai multe case au fost distruse de bombardamente. Poliţia a arestat 12 suspecţi în provincia irakiană Diyala. Armata a anunţat că 16.000 de militari americani şi irakieni iau parte la Operation Lightning Hammer împotriva militanţilor al-Qaida sunniţi din provincia Diyala. Obiectivul este prinderea militanţilor care au părăsit capitala provinciei, Baaquba. Operaţiunea a fost lansată cu un raid aerian, luni noapte şi a fost descrisă ca făcînd parte din ofensiva la nivel naţional numită Operation Phantom Strike, anunţată de forţele americane luni, dar despre care nu există prea multe detalii. Ofensive militare americane s-au desfăşurat în ultimele luni în văile Tigrului şi Diyala, la nord de Bagdad şi în valea Eufratului, la sud de capitală. Forţele americane spun că au înregistrat succese în special împotriva miliţiilor sunnite care le-au fost principalii inamici în primii trei ani de la răsturnarea lui Saddam, în 2003. În ultima vreme a crescut însă numărul violenţelor comise de miliţiile şiite despre care americanii spun că au legături cu Iranul.

Trupele americane îşi vor continua, cel mai probabil, operaţiunile în Irak la începerea viitorului mandat prezidenţial, în 2009, iar o parte din ele va trebui să rămînă mult timp în această ţară pentru a descuraja ameninţările regionale, a apreciat Rudy Giuliani, candidat republican la Casa Albă. Ca şi preşedintele Bush, Giuliani a avertizat împotriva unei retrageri precipitate a trupelor din Irak, spunînd că Washingtonul trebuie să evite repetarea a ceea ce s-a întîmplat în Vietnam: o Uniune Sovietică întărită şi expansionistă şi o Americă mai slabă. “Consecinţele abandonării Irakului ar fi mai grave”, a apreciat fostul primar al New York-ului într-un articol din revista “Foreign Affairs”, făcîndu-şi cunoscute poziţiile în domeniul politicii externe. “Este aproape sigur că trupele americane vor rămîne să lupte în Irak şi Afganistan cînd următorul preşedinte va fi învestit”, a spus Giuliani. Forţele afgane şi irakiene trebuie să îşi asume din ce în ce mai multe responsabilităţi, dar o parte din trupele americane trebuie să rămînă un timp pentru a descuraja ameninţările exterioare, a spus el.

Taguri articol


12