Ministerul britanic al Apărării a recunoscut că în ultimii 12 ani s-au înregistrat nouă incidente ce au implicat scurgeri de deşeuri radioactive din submarine, inclusiv unul în urmă cu numai două luni, în apropiere de Plymouth. Confirmarea acestor scurgeri ridică noi întrebări în legătură cu siguranţa operaţiunilor desfăşurate de Ministerul Apărării, mai ales de la coliziunea dintre un submarin britanic care avea la bord rachete nucleare şi un submarin francez în Oceanul Atlantic, în luna februarie.
Luna trecută, presa britanică a relatat despre o serie de scurgeri radioactive din submarine nucleare în 2004, 2007 şi 2008. Alte patru incidente similare au fost semnalate în trecut, dar confirmarea oficială a venit abia săptămîna aceasta. Pe 25 martie, apă radioactivă s-a scurs din submarinul HMS Turbulent, în timp ce sistemul de deversare al reactorului s-a vărsat în portul Devonport. A doua scurgere, ce nu a apărut în presă, a implicat submarinul HMS Trafalgar, pe 30 ianuarie 2006. Atunci, substanţe radioactive de răcire au ajuns în mare, dar Ministerul Apărării a explicat că niciun membru al echipajului nu a fost expus radiaţiilor. ”Descoperirea atîtor scurgeri, în atîtea locuri, în ultimii ani, sugerează că există o problemă reală legată de siguranţă în întreaga marină”, a declarat John Ainslie, coordonatorul campaniei scoţiene pentru dezarmare nucleară. Acesta a mai explicat că grupurile de mediu au avertizat în numeroase rînduri marina în legătură cu pericolele ce apar din cauza managementului defectuos al deşeurilor radioactive. Agenţia scoţiană de protecţie a mediului a anunţat că ar fi luat în considerare chiar sistarea operaţiunilor navale, în cazul în care ar avea puterea legală să o facă. În lipsa acestor atribuţii, Agenţia s-a mulţumit cu expedierea unei scrisori de avertisment, în condiţiile în care Ministerul Apărării a semnat, în 1993, un acord prin care s-a angajat să îşi minimalizeze poluarea de la baza militară de la Faslane din Scoţia.
Într-un raport confidenţial, oficialii Ministerului Apărării au recunoscut că au avut loc incidente regulate în baza de la Faslane, dar au dat asigurări că desfăşoară un plan pentru modernizarea bazei şi pentru instituirea unor practici mai responsabile faţă de mediu.