Nouă zile de doliu în Cuba, pentru moartea lui Fidel Castro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Agonie și extaz

Nouă zile de doliu în Cuba, pentru moartea lui Fidel Castro

Externe 27 Noiembrie 2016 / 16:21 936 accesări

El Lider Maximo e istorie. Ca de obicei, la moartea unui lider controversat, tristețea vine mână în mână cu bucuria; pe de o parte, unii sărbătoresc că lumea a scăpat de dictatorul Fidel Castro, pe de altă parte, lumea mai... echilibrată regretă dispariția acestuia, prin mesaje în obișnuitul celebrul limbaj de lemn. Și totuși, moartea regilor e bucuria nebunilor, mai ales când e vorba despre un fost rege. Bineînțeles, au apărut și glumele online. Fidel Castro jurase că nu se va lăsa până nu va distruge SUA, iar după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, Castro a putut închide ochii liniștit. A supraviețuit unui număr impresionant de 638 de atentate, dar nu a supraviețuit alegerii lui Donald Trump. E clar că toți refugiații cubanezi din SUA au sărbătorit cu șampanie și în pași de dans moartea sa, iar Trump nu a rămas dator, spunând că în urma lui Fidel Castro rămâne o țară distrusă, dar au fost și lideri care au regretat sincer moartea unui lider care, în felul lui autoritar, și-a iubit poporul și țara.

Liderul istoric al Cubei, Fidel Castro, a încetat din viață, la vârsta de 90 de ani, a anunţat, sâmbătă, presa oficială din Cuba. Fidel Castro a fost liderul Revoluţiei Cubaneze, a deţinut funcţiile de premier al Cubei, în perioada 1959-1976, şi de preşedinte, între 1976 şi 2008. Actualul preşedinte al Cubei, Raul Castro, a anunţat moartea fratelui său. ”Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri, la ora 22.29” (sâmbătă, 5.29, ora României), a declarat Raul Castro în direct la televiziunea publică din Cuba. Fidel Alejandro Castro Ruz, născut pe 13 august 1926, în oraşul cubanez Birán, a preluat puterea în 1959, menţinându-se în fruntea administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de charismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist. Fidel Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic faţă de SUA, prin colaborarea cu Rusia şi prin influenţarea mişcărilor politice marxiste din America Latină şi din Africa. Transformând Cuba dintr-un spaţiu al americanilor bogaţi într-un simbol de rezistenţă faţă de Washington, Fidel Castro a rezistat la putere pe durata mandatelor a nouă preşedinţi americani. Din cauza deteriorării stării de sănătate, Fidel Castro i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro, în mod provizoriu în 2006, apoi definitiv în 2008. Raul Castro a introdus o serie de reforme specifice economiei de piaţă şi a acceptat normalizarea relaţiilor cu SUA, după zeci de ani de ostilităţi.

Administrația cubaneză a stabilit nouă zile de doliu național. Cetățenii din Cuba au fost întristați de moartea lui Fidel Castro, cel care a eliberat statul de dictatura lui Fulgencio Batista, în 1959. Culmea este că și tinerii au fost marcați de dispariția marelui lider. ”Sunt foarte supărat. Orice s-ar zice, el este o figură publică pe care toată lumea o respectă și o iubește”, a declarat Sariel Valdespino, un student din Havana. Carlos Rodriguez, de 15 ani, a afirmat că este șocat și nu s-ar fi așteptat ca asta să se întâmple vreodată, ar fi crezut că Fidel avea să trăiască pentru totdeauna.

În schimb, imigranții cubanezi din cartierul Little Havana al orașului Miami, din statul american Florida, au ieșit în stradă pentru a... sărbători decesul lui Fidel Castro. Mii de persoane s-au refugiat în SUA, fugind de sărăcia și persecuția instalate sub regimul lui Fidel Castro. Acești oameni l-au acuzat pe Castro în repetate rânduri de încălcarea drepturilor omului. Mulți dintre ei au plecat din Cuba în timp ce erau minori, în timpul unor programe masive de imigrare, declanșate de o scădere de amploare a activității în economia cubaneză. Castro a declarat atunci că toți cei care vor să părăsească Cuba sunt liberi să o facă. SUA și Cuba și-au reluat relațiile diplomatice în ultimii ani, președintele Barack Obama vizitând oficial Cuba în 2015.

Pe plan internațional, liderii lumii au exprimat mesaje de condoleanțe administrației de la Havana și familiei Castro. ”Numele acestui om de stat eminent este pe bună dreptate considerat un simbol al unei întregi ere în istoria lumii. Cuba independentă pe care el și aliații săi au construit-o a devenit un membru influent al comunității internaționale și a fost un exemplu ce inspiră multe state și persoane”, a afirmat președintele rus, Vladimir Putin. China și Vietnamul, două dintre puținele state rămase comuniste în lume, au deplâns moartea ”marelui prieten și camarad Fidel Castro”. Cuba și-a demonstrat solidaritatea față de Vietnam în timpul războiului statului asiatic cu invadatorii americani. Ca semn al unor relații de durată dintre cele două state comuniste, președintele Vietnamului, Tran Dai Quang, a fost unul dintre ultimii lideri ce l-au vizitat pe Castro, pe 16 noiembrie. Legăturile dintre China comunistă și Cuba s-au consolidat în mod special în urma prăbușirii Rusiei sovietice, cel mai mare sponsor al administrației lui Fidel Castro. ”Chinezii au pierdut un bun și adevărat camarad. Camaradul Castro va trăi pentru totdeauna”, a declarat președintele chinez, Xi Jinping.

Și în Europa, vestea dispariției lui Fidel Castro a fost regretată de politicieni. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a transmis condoleanțe familiei fostului președinte și poporului cubanez, afirmând că ”Fidel Castro a fost una dintre figurile istorice ale secolului trecut și personificarea Revoluției cubaneze. Odată cu moartea lui Fidel Castro, lumea a pierdut un om care a fost un erou pentru mulți. Acesta a schimbat cursul țării sale și influența sa a fost una majoră”. Mesaje de condoleanțe au ajuns la Havana și de la Vatican, Papa Francisc regretând moartea lui Castro.

Liderul cubanez va fi incinerat, iar funeraliile sale se vor desfășura pe data de 4 decembrie, au anunțat autoritățile de la Havana.

Taguri articol


12