Noul acord cu FMI privatizează forţat companiile statului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noul acord cu FMI privatizează forţat companiile statului

Eveniment 25 Ianuarie 2011 / 00:00 671 accesări

FOCUS PE ARIERATE. Fondul Monetar Internaţional (FMI) va insista pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, în cadrul negocierilor noului acord cu România, potrivit unor surse oficiale. În viziunea FMI, „prin vânzarea unor societăţi viabile, statul va reuşi să finanţeze deficitul bugetar la costuri reduse”. Săptămâna trecută, şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, spunea că noul acord va cuprinde ţinte clare privind arieratele companiilor de stat şi că rezolvarea acestei probleme „va elibera resurse suplimentare pentru reluarea creşterii economice”. În 2010, arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care înregistrau pierderi se ridicau la şapte miliarde lei.

INCAPABILI SĂ PRIVATIZEZE. Autorităţile au încercat să se pregătească cât de cât pentru noul acord cu FMI, Ministerul Economiei (ME) anunţând că va cere guvernului un nou mandat pentru a iniţia privatizarea şi vânzarea de acţiuni minoritare la companiile de energie. Astfel de împuterniciri s-au eliberat şi în anii trecuţi, însă ME nu a obţinut niciun rezultat notabil, indiferent de ministrul aflat în funcţie. În prezent, există o serie de proiecte de hotărâri de guvern, care indică faptul că statul este dispus să scoată pe bursă pachete de acţiuni de 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica. De asemenea, autorităţile au în vedere privatizarea sau vânzarea de acţiuni şi în cazul Poştei Române, Tarom şi CEC Bank. Analiştii economici estimează că statul ar putea obţine aproape 1,5 miliarde euro, în următorii doi ani, dacă finalizează vânzări de acţiuni de la companiile sale. În acordul actual, FMI monitorizează evoluţiile financiare a zece companii de stat, respectiv Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

DE UNDE PLĂTIM 20 MILIARDE EURO? Acordul României cu FMI, Uniunea Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale se ridică la circa 20 miliarde euro, sumă din care nu am rambursat încă nici măcar un eurocent. Statul va trebui să înceapă plăţile din 2012, moment în care situaţia ţării noastre se va degrada, estimează analiştii economici, sceptici în ceea ce priveşte capacitatea României de a genera venituri suficient de mari cât să nu mai fie nevoie de ajustări economice, fiscale şi monetare dure. Misiunea FMI, care va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi va negocia condiţiile pentru un nou acord, de tip prevenitv, se va încheia pe 8 februarie.



12