FĂRĂ REGRETE Un bărbat a ucis de-a lungul vieţii 255 de oameni, afirmând că nu regretă acest lucru şi că poate sta în faţa lui Dumnezeu cu conştiinţa împăcată. Chris Kyle, care a făcut parte din echipa SEAL a Marinei Americane, a ucis pentru prima dată o femeie care se pregătea să atace cu o grenadă un grup de soldaţi, în Irak. Fostul soldat american a povestit că a ezitat, însă ulterior a realizat că acest lucru poate duce la tragedii, aşa că a început să tragă cu sânge rece. Bărbatul care a ucis 255 de oameni, 160 dintre aceştia fiind oficial confirmaţi de Pentagon, a ucis cei mai mulţi oameni din istoria armatei americane. Numai în cea de-a doua bătălie de la Fallujah, Chris Kyle a omorât 40 de oameni. Recordul său l-a întrecut pe cel al sergentului Adelbert F. Waldron, care a ucis 109 oameni în timpul războiului din Vietnam, însă soldatul care a ucis cei mai mulţi oameni în timpul războiului este finlandezul Simo Hayha, cu 542 de soldaţi sovietici omorâţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Înainte de a intra în Marină, Chris Kyle participa la rodeo de cai sălbatici în Texas. Pentru recordul său, insurgenţii l-au numit ”al-Satan of Rahmadi”, în traducere Diavolul din Rahmadi şi au pus o recompensă de 20.000 de dolari pentru capul său, iar colegii săi din trupele SEAL l-au poreclit ”legenda”. Cea mai dificilă lovitură a sa a avut loc în anul 2008, când a tras într-un insurgent ce avea un lansator de rachete, la o distanţă de 1,9 kilometri. Pentru curajul său, a primit trei stele de argint şi cinci stele de bronz, după ce a fost împuşcat de două ori şi a fost la locul a şase explozii.
Chris Kyle, care s-a retras din Marină după zece ani, şi-a spus povestea în cartea ”American Sniper”, în traducere Trăgătorul de elită american, care a fost lansată ieri. ”Datoria mea era să împuşc duşmanul şi nu regret. Regretele mele sunt pentru oamenii pe care nu i-am putut salva: soldaţi, prieteni. Cele mai rele momente din viaţa mea au fost în timpul în care am făcut parte din SEAL, dar pot sta în faţa lui Dumnezeu cu conştiinţa împăcată că mi-am făcut datoria”, a declarat Chris Kyle. Acesta s-a retras din serviciul militar activ în 2009, iar în prezent locuieşte în Dallas, este căsătorit şi are doi copii.
ARMATA SOLDAŢILOR FĂRĂ ADĂPOST Eroii Marii Britanii, soldaţii care au luptat în Afganistan şi Irak, dorm pe străzi şi trăiesc de pe o zi pe alta. Este concluzia unei anchete realizate de jurnaliştii publicaţiei ”The Sun”, care i-au găsit în mizerie pe militarii întorşi de pe front. Publicaţia acuză Guvernul de la Londra că i-a dat uitării pe cei care au apărat ţara. ”Am fost împuşcat de cinci ori de talibani... Apoi am ajuns într-un hotel, unde mi-au fost furate medaliile”, a mărturisit Mark, pentru ”The Sun”. Mark are 37 de ani şi este un fost sergent care a luptat în Irak, Afganistan, dar şi în timpul conflictului din Irlanda de Nord. Când s-a întors de pe front, a fost diagnosticat cu stres posttraumatic şi s-a retras din armată. Nu a reuşit să îşi mai găsească de lucru şi acum trăieşte pe străzi. Povestea lui Mark nu este singulară. Publicaţia ”The Sun” a mai titrat că mulţi veterani de război au ajuns să trăiască în mizerie. În unele comitate din Marea Britanie sunt grupuri numeroase de foşti soldaţi care stau în corturi, în pădure şi doar antrenamentul de pe front îi ajută să supravieţuiască.