Noul an universitar debutează cu cel mai mare buget din ultimii ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Emoții, speranțe Peste 25.000 de studenți constănțeni au început cursurile

Noul an universitar debutează cu cel mai mare buget din ultimii ani

Social 02 Octombrie 2014 / 00:00 710 accesări

Pentru studenții din România, dar și pentru profesorii din învățământul universitar, 1 octombrie are o însemnătate aparte. Debutul anului universitar este emoționant pentru cadrele didactice care în fiecare an stau în fața unor generații noi de studenți, dar și pentru boboci, care intră pentru prima dată în contact cu universitatea.

Ieri, peste 25.000 de studenți au început cursurile în universitățile constănțene. Fiecare instituție de învățământ superior din Constanța a ținut să marcheze începutul de an academic prin festivități la care au fost invitați profesori, studenți, părinți, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice locale. Primii studenți care au început anul universitar au fost tinerii de la UMC, care au fost prezenți în sediul Lac Mamaia al instituției. Cei de anul I s-au declarat emoționați, dar încrezători că vor reuși să își construiască o carieră în domeniul naval. ”Eu cred că, prin multă muncă, un tânăr își poate construi un viitor. Vreau să încep în forță anul și să învăț cât mai multe. Cred că îmi va fi ușor să îmi găsesc un loc de muncă”, a spus Mihai. Și-a ales această meserie pentru că, deși există dezavantaje, salariile sunt mai bune decât în alte domenii. ”Noi, cadrele didactice, suntem bucuroase pentru că asta este viața noastră, asta ne dorim, să fim la catedră și să oferim generațiilor de studenți un set de valori morale și spirituale care să îi ajute în viață”, a spus rectorul Universității Maritime Constanța (UMC), conf. univ. dr. ing. Violeta Ciucur.

EVENIMENT CU DUBLĂ SEMNIFICAȚIE LA UMC Prorectorul UMC, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, spune că 1 octombrie are o semnificație multiplă pentru instituție. Pe lângă debutul anului universitar, de anul trecut, UMC marchează și Ziua Națională a Nigeriei, în semn de respect pentru cei 170 de studenți nigerieni care au ales să învețe la UMC. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța cu atribuții de președinte, Cristinel Dragomir, a fost prezent la festivitățile de deschidere de la cele mai mari trei universități constănțene. ”Începutul de an universitar la UMC este un moment cu totul special pentru mine pentru că sunt absolvent al acestei instituții și de fiecare dată mă încearcă un sentiment de mândrie pentru că am terminat aici. Această zi este dedicată bobocilor și pentru ei sunt cele mai mari emoții astăzi”, a spus Dragomir. El a adăugat că se bucură că la Constanța există universități pentru studenți, și nu doar studenți pentru universități. La rândul său, viceprimarul Decebal Făgădău, prezent la festivitatea de la UMC, i-a asigurat pe profesori și studenți de sprijinul Primăriei în toate activitățile pe care le organizează. ”Am învățat de la această universitate să am un plan, să fiu perseverent pentru a reuși tot ce îmi propun și am învățat să am deschidere. Nu m-ar mira dacă, anul viitor, cei care vor participa la festivitate vor fi nevoiți să vorbească în limba engleză”, a spus viceprimarul.

UNIVERSITATEA ”OVIDIUS” I-A INVITAT PE STUDENȚI LA PARTENERIAT CU PROFESORII. TINERII, MAI INTERESAȚI DE LEGĂTURILE ÎNTRE COLEGI

De la ora 12.00, și UOC și-a deschis porțile în anul academic 2014 - 2015, la festivitate fiind prezentă întreaga echipă managerială a noului rector, prof. univ. dr. Sorin Rugină. ”În fiecare an avem parte de un nou început. În acest an, este un nou început nu numai pentru seriile de studenți, ci și pentru UOC. Pornim cu o echipă nouă de conducere”, a spus rectorul UOC. Profesorul a precizat că universitatea lansează conceptul de parteneriat între corpul profesoral și studenți și i-a invitat pe tineri să se alăture misiunii universității. Cu toate acestea, discursurile echipei manageriale au plictisit o parte dintre studenți, care au fost mai preocupați să reia legăturile cu colegii sau prietenii.

ȚINUTE ÎN PAS CU MODA De altfel, și ținutele unora dintre studenți erau mai potrivite pentru o seară în oraș cu prietenii decât pentru prima zi de facultate. Tinerii și-au ales cu atenție vestimentația și accesoriile, iar unele coafuri au fost extreme. Rase pe o parte, accesorizate cu lanțuri și ținte și cu țigara în mână, unele fete au dorit să facă senzație printre colegi. ”Am ajuns mai târziu la deschidere, am venit cu prietenele mele și am stat de vorbă până acum. Nu prea știu ce s-a vorbit în deschidere, dar mai avem o întâlnire doar cu anul nostru, mai târziu. Sunt în anul I la Drept și, deși știu că va fi foarte greu, cred că voi reuși să-mi fac o carieră ca avocat”, a spus Maria. O altă tânără, studentă în anul I la Medicină, a recunoscut că nu a fost foarte atentă la cuvintele conducerii universității, fiindcă a încercat să afle care îi vor fi colegii. ”Am venit cu prietena mea, pentru că vom fi colege în următorii ani. Am tot încercat să ne dăm seama care vor fi colegii noștri, dar, printre atâția tineri, nu am avut succes. Sunt emoționată și sper să mă descurc”, a spus Elena.

Și Universitatea ”Andrei Șaguna” (UAS) din Constanța a marcat deschiderea anului universitar printr-o ceremonie desfășurată în Aula Magna, la care au participat peste 200 de studenți, profesori și invitați din instituțiile publice și companiile private. ”Îi întâmpinăm cu tradiționala urare de ”Bun venit!” pe toți”, a spus rectorul UAS, prof. univ. dr. Aurel Papari.

Rată mare de angajare

Prezent la deschiderea anului universitar la SNSPA, ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat că în universităţile din România sunt în jur de 500.000 de studenţi, iar rata de angajare a absolvenţilor de studii superioare este la cel mai înalt nivel din ultimii ani. ”În acest an, avem cel mai scăzut nivel de şomaj şi cel mai crescut nivel de absorbţie a absolvenţilor de studii superioare”, a spus demnitarul. Pricopie le-a urat tuturor studenților putere de muncă și baftă la examene, iar profesorilor - multe realizări și succes în toate proiectele. Și premierul Victor Ponta le-a urat succes tuturor studenților la începutul anului universitar și le-a cerut miniștrilor de resort ca bursele acordate doctoranzilor și masteranzilor să fie reluate și, de asemenea, banii destinați pentru programele derulate prin universități să fie folosiți pentru asigurarea performanței în învățământul superior. La rândul său, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat că noul an universitar debutează cu cel mai mare buget al Educaţiei şi Cercetării din ultimii ani şi cu speranţa că, în 2014 - 2015, vor fi rezultate mai bune decât în anul trecut.

Protest al unui student

La deschiderea anului universitar de la Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București, un student nemulțumit de Executiv a protestat afişând o fotografie cu mesajul ”Nu-mi place acest Guvern”, în timpul discursurilor ţinute de miniştrii Remus Pricopie şi Titus Corlăţean. Protestatarul, student în anul III la SNSPA, a afişat fotografia pe o tabletă cu care a venit la ceremonie. El a declarat că a făcut acest gest din cauza faptului că deschiderea anului universitar a fost transformată într-un eveniment politic. ”Este dreptul meu să îmi exprim nemulţumirea. Ceea ce trebuia să fie deschiderea anului universitar s-a transformat într-un eveniment politic, iar domnul ministru (Remus Pricopie - n.r.) nu a făcut altceva decât să-şi evalueze meritele şi să prezinte tot ce s-a întâmplat în mandatul său”, a spus studentul care nu a vrut să își dezvăluie identitatea. Gestul său a fost remarcat de ministrul Educaţiei, dar şi de profesori ai SNSPA, iar o femeie s-a aşezat în faţa lui, pentru a acoperi mesajul afişat pe tabletă.



12