Noul Cod Civil reglementează „imprevizibilul”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Clienţii băncilor vor fi protejaţi în caz de „dificultăţi”

Noul Cod Civil reglementează „imprevizibilul”

Eveniment 17 Decembrie 2011 / 00:00 3297 accesări

TOATĂ ZIUA „CRIZUIM” Toată ţara, de dimineaţă, la prânz şi seara, vorbeşte despre criza economică. Românii stau toată ziua şi „crizuiesc”, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Mai devreme sau mai târziu vom intra şi noi în zona euro, cu toate necazurile şi exhibiţionismul de criză pe care îl trăim acum. De dimineaţă până seara mâncăm criză pe toate. O punem pe unt, pe pâine, pe biscuiţi şi crizuim”, a declarat, vineri, Isărescu, în cadrul unei conferinţe cu tema „Implicaţiile noului Cod Civil asupra sistemului-financiar bancar”.

IMPREVIZIBILUL, LA ORDINEA ZILEI Guvernatorul a declarat că în noul Cod Civil se reglementează impreviziunea contractuală, clauza de hardship (n.r. - de dificultate), „o instituţie juridică inexistentă până acum în dreptul român”. „De la începutul crizei, situaţiile imprezivibile s-au înmulţit. Prevederile privind clauza de impreviziune se aplică exclusiv contractelor care sunt încheiate după data de 1 octombrie 2011”, a spus guvernatorul, precizând că reglementarea în dreptul intern a unei asemenea clauze de modificare sau de încetare judiciară a contractului creează o provocare juridică nouă pentru bănci.

O PROBLEMĂ EXPLOZIVĂ Isărescu a dat şi un exemplu - în Ungaria, premierul Viktor Orban a inclus riscul valutar în clauzele de hardship printr-o lege specială. „S-ar putea interpreta o creştere a serviciului unui credit cu 50%, ca urmare a materializării riscului valutar. Orban a făcut aşa şi şi-a pus toate băncile occidentale în cap, şi nu numai băncile, ci şi Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Este un lucru de meditat, iar el a făcut-o nu pentru că era preocupat de drept, ci pentru că majoritatea primăriilor comunelor din Ungaria s-au îndatorat în franci elveţieni. Acolo e o problemă explozivă, o problemă naţională”, a spus Mugur Isărescu, menţionând că provocarea noului Cod Civil a fost semnalată chiar de băncile autohtone. El a mai spus că, în România, BNR a încercat să limiteze riscul valutar prin măsuri preventive de descurajare a creditului în valută (şi mai ales monedă exotică) şi că „judecătorul va decide”: „Pe termen lung, creditul în valută nu este periculos, pentru că, mai devreme sau mai târziu, vom intra în zona euro”.



12