Liderii grupurilor politice din Parlamentul European, reuniţi în Conferinţa preşedinţilor, au aprobat, ieri, în unanimitate, noul cod de conduită pentru membrii PE. Codul stabileşte reguli şi principii pe care eurodeputaţii trebuie să le respecte în contactele de grupurile de interes (lobby-işti) şi să evite conflictele de interese. ”Construim un scut puternic împotriva oricărui comportament lipsit de etică. Activitatea pentru definitivarea acestui cod s-a terminat în timp record, numai 10 săptămâni. Avem acum o propunere solidă pentru primul cod de conduită al PE. Propunerile stabilesc standarde ridicate în PE”, a declarat preşedintele PE, Jerzy Buzek.
Principiul fundamental al codului de conduită va fi transparenţa. Astfel, eurodeputaţii vor trebui să facă declaraţii clare cu privire la activităţile plătite în afara PE şi la remunerarea lor, ca şi la alte funcţii ce ar putea constitui conflicte de interese. De asemenea, codul conţine o interdicţie explicită a primirii de plăţi sau alte recompense în schimbul influenţării deciziilor europarlamentare. Această prevedere vizează evitarea repetării unor scandaluri precum cel relatat de publicaţia ”The Sunday Times” în 20 martie, în care au fost implicaţi trei eurodeputaţi (Ernst Strasser, Zoran Thaler şi Adrian Severin) care au acceptat bani în schimbul influenţării unor legi europene. Strasser şi Thaler au demisionat din PE şi din celelalte funcţii politice deţinute, în timp ce Severin continuă să fie eurodeputat, însă neafiliat, după ce a fost exclus în 23 martie din grupul Socialiştilor şi al Democraţilor din PE (S&D). PE a decis, în urmă cu două săptămâni, ridicarea imunităţii eurodeputatului român, după ce o cerere în acest sens fusese trimisă la începutul lui aprilie, de către DNA, care s-a autosesizat în acest caz. În plus, vor exista de acum reguli mult mai clare privind acceptarea de cadouri şi condiţiile în care foşti eurodeputaţi pot lucra ca lobby-işti după încheierea mandatului.
Posibilele sancţiuni merg de la reţinerea indemnizaţiei zilnice de şedinţă până la înlăturarea din funcţiile deţinute în PE. Toate sancţiunile vor fi publicate pe website-ul PE. Codul de conduită va fi analizat în comisia de afaceri constituţionale a PE, în vederea aprobării în plen, pentru a putea intra în vigoare. Grupul de lucru condus de Jerzy Buzek, care a elaborat codul de conduită al PE, s-a inspirat din cele mai bune practici ale mai multor parlamente naţionale.