Noul Cod Penal i-a scăpat de pușcărie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proces încetat după împăcarea părților Înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave

Noul Cod Penal i-a scăpat de pușcărie

Eveniment 20 Octombrie 2014 / 00:00 2656 accesări

Trei bărbaţi condamnaţi de instanțele constănțene la pedepse privative de libertate pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave au scăpat de închisoare. Iar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece indivizii au reușit să-și demonstreze nevinovăția, ci datorită prevederilor noului Cod Penal. Actul normativ spune că inculpații judecați pentru infracțiunea de înșelăciune pot fi absolviți de orice vină dacă păgubiții îi iartă și se împacă cu ei. Exact în această situație s-au găsit Constantin Tudorache, de 40 de ani, din Bucureşti, Florin Prodan, de 34 de ani, din Fundulea, judeţul Călăraşi, şi Gheorghe Mihai, de 30 de ani, din Bucureşti. Cei trei indivizi erau deja cu un picior în penitenciar, după ce judecătorii constănțeni i-au condamnat la pedepse cuprinse între trei și șase ani. Ei au atacat, însă, sentința și Înalta Curte de Casație și Justiție a fost nevoită să înceteze procesul penal pornit împotriva lor, deoarece persoanele pe care le-au înșelat și-au retras plângerile și au declarat că vor să se împace cu aceștia. Ceea ce au și făcut. Ieri, instanța supremă a luat act de dorința păgubiților și a închis definitiv dosarul. Cel de-al patrulea inculpat din acest caz, Marius Chiriţă, de 30 de ani, din Cumpăna, judecat pentru complicitate la înșelăciune, a fost achitat de la început de Tribunalul și Curtea de Apel Constanța.

PĂCĂLIȚI CU OFERTE AVANTAJOASE Potrivit rechizitoriului, cei patru au pus la cale o afacere ilegală cu îngrăşăminte. Ei sperau să scoată bani mulţi de pe spinarea agricultorilor constănţeni, cărora le-au promis un contract avantajos, în baza căruia puteau să achiziţioneze marfa la un preţ de trei ori mai mic decât cel practicat pe piaţă. În noiembrie 2010, oamenii legii au anihilat reţeaua de escroci, după ce au reuşit să îl prindă pe Prodan în timp ce scotea 400.000 de lei din contul său bancar, bani obţinuţi ilegal. Anchetatorii au stabilit că ţinta suspecţilor erau agricultorii din zona Mereni - Cobadin. Polițiștii spun că Marius Chiriţă s-a ocupat de găsirea clienţilor, pe care îi convingea să completeze formulare tipizate ale unor contracte de vânzare-cumpărare, în care la rubrica „vânzător“ era menţionată o firmă-fantomă, SC Sandra Blue SRL Piatra Neamț.

CECURI ÎN ALB Conform anchetatorilor, contractele erau semnate în final de Constantin Tudorache, în calitate de „administrator” al societăţii. La tranzacţie au luat parte şi Florin Prodan şi Gheorghe Mihai, "reprezentanţi" ai firmei din Piatra Neamț. În timpul negocierilor, pentru garantarea plăţii viitoare a mărfii contractate, păgubiților li se cereau file cec sau ordine de plată semnate de aceștia în alb, respectiv necompletate la rubricile „data“ şi „suma“, acte care, convenţional, urmau să fie trimise în bancă după livrarea mărfii. Potrivit înţelegerii contractuale, victimele ar fi trebuit, teoretic, să plătească la livrare 20% din valoarea mărfii, termenul fiind stabilit pe 20 noiembrie 2010, iar restul de 80% urma să fie achitat cu cel de-al doilea instrument de plată, după recoltă, pe 31 august 2011. În doar câteva zile, membrii grupării au semnat două contracte, unul pentru 48 tone de uree la preţul de 1.350 lei/tonă, iar altul - pentru 240 tone de azotat de amoniu la preţul de 1.150 lei/tonă. După o zi de la semnarea contractelor, oamenii legii au descoperit că filele cec ce fuseseră remise în alb de către cumpărători au fost introduse la plată, contrar înțelegerii dintre agricultori și inculpați.

Taguri articol


12