Noul Cod penal nu se va aplica retroactiv

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noul Cod penal nu se va aplica retroactiv

Politică 18 Iunie 2009 / 00:00 1231 accesări

Noul Cod penal arată că nicio persoană nu poate fi sancţionată penal pentru o faptă care nu era prevăzută de legea penală la data cînd fapta a fost comisă, iar pedepsele şi măsurile date în baza legii vechi încetează prin intrarea în vigoare a noii legi. De asemenera, articolul 4 din Noul Cod penal prevede că \"Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sînt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărîrilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi”. Articolul 30, privind eroarea, arată că nu constituie infracţiune fapta săvîrşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoaştea existenţa unei stări, situaţii ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei. De asemenea, nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvîrşită ca urmare a necunoaşterii sau cunoaşterii greşite a caracterului ilicit al acesteia din cauza unei împrejurări care nu putea fi în nici un fel evitată. La articolul următor, noul Cod penal precizează că \"Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală al cărei rezultat e consecinţa unei împrejurări care nu putea fi prevăzută\".

Uciderea nou-născutului

Conform noii legi, dacă mama aflată în stare de tulburare psihică ucide nou-născutul imediat după naştere, nu mai tîrziu de 24 de ore, aceasta riscă de la unu la cinci ani de închisoare, iar dacă acesta este doar vătămat, de la o lună la trei ani. În cazul în care avortul a fost efectuat în afara instituţiilor sau cabinetelor medicale autorizate, a fost efectuat de altcineva decît un medic ginecolog sau dacă vîrsta sarcinii a depăşit 14 săptămîni, pedeapsa este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă. \"Nu constituie infracţiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, pînă la vîrsta de 24 de săptămîni, sau întreruperea ulterioară a cursului sarcinii, în scop terapeutic, în interesul mamei sau al fătului\", se mai arată în noul Cod penal. În ceea ce priveşte vătămarea fătului în timpul naşterii, aceasta se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani, iar în cazul morţii acestuia, cu închisoare de la doi la şapte ani. În cazul în care mama este cea care vătămează fătul în timpul naşterii, din cauza unor tulburări psihice, pedeapsa este între şase luni şi doi ani şi jumătate (pentru vătămare) sau între un an şi trei ani şi jumătate (pentru omor).

Hărţuirea pedepsită cu închisoare sau cu amendă

Tot noul cod penal prevede că hărţuirea reprezintă \"fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzîndu-i astfel o stare de temere şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la şase luni de închisoare sau cu amendă\". Definirea hărţuirii din punct de vedere penal cuprinde şi efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane.

Pînă la 7 ani pentru şantaj

Articolului 207 din noul Cod penal defineşte fapta de şantaj, respectiv \"constrîngerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobîndi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul\", faptă care se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. La alineatul doi al aceluiaşi articol se arată că la fel vor fi pedepsite şi faptele de ameninţare cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia. În cazul în care faptele precizate sînt comise pentru a obţine în mod nelegal un folos patrimonial, limitele de pedeapsă ale infracţiunii de şantaj urcă la intervalul 2 - 7 ani de închisoare.

Taguri articol


12