Noul Cod Rutier care a intrat în vigoare în această noapte, începînd cu ora 0.00, aduce o înăsprire a sancţiunilor contravenţionale aplicate şoferilor care nu respectă noile norme. Pe lîngă amenzi, şoferii indisciplinaţi vor primi pentru aceeaşi abatere şi puncte de sancţiune la permisul de conducere. Un punct de amendă reprezintă circa 10% din salariul minim pe economie, iar şoferii care acumulează minimum 15 puncte vor rămîne fără carnetul de conducere pentru perioade cuprinse între 30 şi 90 de zile. Poliţiştii vor dispune reţinerea permisului de conducere pentru o lună, în cazul în care conducătorii auto vor fi depistaţi depăşind coloanele de autovehicule oprite la semafor sau la trecerea de nivel cu calea ferată sau cînd trec pe culoarea roşie a semaforului, indiferent de numărul de puncte acumulate. În cazul în care în următoarele 12 luni şoferul acumulează alte 15 puncte, permisul îi va fi suspendat pentru două luni. Poliţia Rutieră va trimite o înştiinţare la domiciliul conducătorului auto acesta avînd obligaţia ca în termen de 5 zile să se prezinte la poliţie pentru a-şi preda permisul, în caz contrar perioada de reţinere a carnetului fiind prelungită cu încă 30 de zile.
Există şi încălcări ale noii legislaţii rutiere, cum ar fi trecerea pe culoarea roşie a semaforului sau neacordarea de prioritate urmate de producerea unui accident, pentru care permisul poate fi ridicat două luni. Suspendarea carnetului tot pentru 60 de zile o riscă şi şoferii care circulă nejustificat pe contrasens sau nu respectă regulile de circulaţie privind deplasarea coloanelor oficiale, ambulanţelor, pompierilor, poliţiei. Tot de astăzi, şofatul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea unui autovehicul cu defecţiuni la sistemul de direcţie sau frînare, neoprirea la nivel cu calea ferată atunci cînd barierele sau semibarierele sînt coborîte sau în curs de coborîre ori cînd semnalele sonore şi luminoase sînt în funcţiune, se pedepseşte cu reţinerea permisului pentru o perioadă de 90 de zile. Trei luni vor rămîne fără permis şi şoferii care depăşesc cu 50 km la oră viteza legal admisă, în localitate, în afara localităţii şi pe autostradă. Cei care rămîn fără permis vor trebui să treacă un test format din minimum 13 întrebări pentru a intra din nou în posesia carnetului, în sens contrar actul va rămîne la poliţie pînă la promovarea testului.
Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor principal Valentin Fătuloiu le-a solicitat agenţilor de poliţie rutieră ca în primele zile de la intrarea în vigoare a Noului Cod Rutier să fie îngăduitori şi să judece corect gravitatea faptei şi comportamentul contravenientului înainte să scrie procesul-verbal. Şeful IGPR spune că a fost deschis un forum în reţeaua internă de calculatoare a poliţiei şi că în funcţie de discuţii unele prevederi ale Noului Cod Rutier vor putea fi modificate în perioada următoare.