Noul Cod Rutier le va da mari bătăi de cap șoferilor indisciplinați. Conform modificărilor, orice șofer care încalcă regulile de circulație de cinci ori pe durata unui an va rămâne fără permisul de conducere și va fi obligat să dea din nou examenul scris pentru a-l putea recupera. De asemenea, tinerii care vor să obțină dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice trebuie să aibă liceul terminat pentru a putea susține examenul de obținere a permisului de conducere. Cei care au obiceiul de a vorbi la telefon la volan se vor gândi de două ori înainte de a face acest lucru. Potrivit noului Cod Rutier, dacă vor fi prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc un autoturism, șoferii riscă amenzi în cuantum de 1.600 de lei, de zece ori mai mult decât până acum, scrie revistafresh.ro. La fel pățesc și cei care nu poartă centura de siguranţă.
AMENZI MARI PENTRU VITEZOMANI
Șoferii care circulă cu viteze cuprinse între 51 și 60 de km/h vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 120 și 1.600 de lei (între 9 și 20 de puncte) şi rămân fără permis pentru trei luni. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi între 1.680 şi 4.000 de lei (echivalentul a 21-50 de puncte), iar permisul de conducere este suspendat pentru 180 zile. În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică de la 51 până la 120 de puncte de amendă, adică între 4.080 şi 9.600 de lei, la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.
BEȚIVII ȘI ȘMECHERII POT FACE CHIAR ȘI PUȘCĂRIE
Noul Cod Rutier mai prevede că dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, și are între 0,2 și 0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, se alege cu o sancțiune cuprinsă între 21 și 50 de puncte (între 1.680 și 4.000 de lei) şi cu suspendarea permisului pentru șase luni. În cazul în care alcoolemia este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. Amenda maximă, de 9.600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite și cei implicaţi în accidente rutiere care au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Şoferii care trec pe roşu vor fi sancţionaţi cu amendă de 4.000 de lei.
Citește și:
Cine încalcă regulile de circulație de cinci ori, TREBUIE SĂ DEA EXAMEN SCRIS!