Noul comisar european al Justiţiei se opune utilizării scanerelor corporale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noul comisar european al Justiţiei se opune utilizării scanerelor corporale

Externe 13 Ianuarie 2010 / 00:00 385 accesări

Noul comisar european al Justiţiei, Viviane Reding, din Luxemburg, a exprimat, marţi, o serie de rezerve privind utilizarea scanerelor corporale pentru controlarea pasagerilor pe aeroporturi, în cadrul audierii sale în Parlamentul European. “Scanerele nu sunt un panaceu universal. Nevoia noastră de securitate nu poate justifica încălcarea vieţii private. Utilizarea scanerelor corporale nu trebuie să se facă decât pe bază voluntară, iar imaginile trebuie imediat distruse”, a afirmat ea. Viviane Reding a solicitat, totodată, un control al consecinţelor asupra sănătăţii. “Nu trebuie să ne lăsăm niciodată conduşi de frică şi trebuie să ne îndreptăm către mijloace mai puţin invazive, mai puţin agresive pentru a controla pasagerii”, a continuat ea.

Deputaţii europeni sunt ostili faţă de recurgerea la scanere corporale pentru controlarea pasagerilor pe aeroporturi. În absenţa unei politici comune în materie, nicio regulă europeană nu împiedică statele membre să instaleze scanere corporale pe aeroporturile lor. Două ţări, Olanda şi Marea Britanie, şi-au anunţat intenţia de a instala asemenea scanere, în urma atentatului eşuat comis la bordul unei curse Amsterdam-Detroit, de Crăciun. Franţa şi Italia iau în considerare să experimenteze aceste aparate, iar Cehia s-a declarat favorabilă acestei tehnologii. Germania şi Spania sunt, în schimb, mult mai rezervate. Subiectul va fi discutat de miniştrii Afacerilor Interne din cadrul UE cu secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Janet Napolitano, într-o întâlnire informală, la 21 şi 22 ianuarie, la Toledo, în Spania.

O asociaţie ce militează pentru protejarea intimităţii susţine că scanerele corporale amplasate pe aeroporturi au capacitatea de a stoca şi trimite imagini, iar Administraţia pentru Securitatea Transporturilor (TSA) induce în eroare călătorii, afirmând contrariul. În documentele obţinute de EPIC, TSA precizează că scanerele corporale pe care le-a achiziţionat pot stoca şi trimite imagini, dacă sunt activate în modul de testare. Aşadar, există posibilitatea ca scanerele să fie folosite abuziv de angajaţi ai TSA şi accesate ilegal de hackeri, a afirmat directorul executiv al EPIC, Marc Rotenberg. Un oficial din cadrul TSA a declarat că scanerele corporale sunt dotate cu mecanisme puternice de protejare a intimităţii şi sunt distribuite aeroporturilor, fără capacitatea de stocare, imprimare sau transmitere a imaginilor. Circa 40 de scanere sunt deja în funcţiune pe 19 aeroporturi din SUA, iar TSA anunţă că va trimite anul acesta încă 150 la nivel naţional, în timp ce alocă fonduri pentru realizarea a 300 de scanere suplimentare în 2011.



12