Noul Congres SUA îşi începe lucrările

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noul Congres SUA îşi începe lucrările

Externe 05 Ianuarie 2011 / 00:00 328 accesări

Republicanii îşi ascut armele, în condiţiile în care un nou Congres îşi va începe săptămâna aceasta lucrările la Washington, sperând să îngreuneze sau chiar să blocheze politicile preşedintelui Barack Obama într-o serie de dosare interne. Liniile de luptă au fost trasate deja în 2010, an în care au existat tensiuni între Obama şi opoziţia republicană în aproape toate domeniile, de la asigurarea medicală şi cheltuielile guvernamentale până la suspecţii de terorism sau excesele de pe Wall Street. Anul acesta va fi primul de la învestirea în funcţie a lui Obama când republicanii au un cuvânt de spus la guvernare, într-o perioadă în care cea mai mare economie a lumii rămâne fragilă, iar rata şomajului se apropie de 10%.

Rezultatele alegerilor legislative din noiembrie înseamnă că, începând de miercuri, conservatorii vor controla Camera Reprezentanţilor, în timp ce democraţii lui Obama dispun de o majoritate slabă în Senat. Prima săptămână de lucrări a noului Congres va include o serie de formalităţi. Joi, republicanii vor citi cu voce tare Constituţia americană, pentru prima dată în Capitoliu , o victorie a mişcării populiste Tea Party, responsabilă pentru impulsul dat anul trecut aripii conservatoare a partidului. Un Congres divizat nu este o noutate în SUA. În timpul a aproape jumătate din mandatul fostului preşedinte George W. Bush, democraţii au controlat cel puţin una dintre camere, în timp ce predecesorul său, Bill Clinton, s-a confruntat cu un legislativ republican în ultimii şase dintre cei opt ani pe care i-a petrecut la Casa Albă. La fel ca în cazul multor alţi foşti preşedinţi, noua realitate politică îl va obliga, probabil, pe Obama spre mai multe compromisuri, după doi ani în care democraţii au deţinut majoritatea în ambele camere ale legislativului.

Schimbarea situaţiei politice va exclude, probabil, reforme profunde în politica internă, aşa cum au fost cele ale asigurării medicale sau reglementărilor financiare, şi va aduce în prim plan măsuri pe scară mai mică, pentru a înviora economia slăbită şi piaţa muncii. Pentru republicani, prioritatea va fi reducerea cheltuielilor guvernamentale, care au dus în 2010 la creşterea deficitului bugetar la circa 10% din PIB. Aleşii conservatori vor o reducere a cheltuielilor la nivelul din 2008, înainte de învestirea în funcţie a lui Obama. Confruntările ce se prefigurează pentru următoarele luni ar putea speria pieţele. Guvernul federal va rămâne fără bani la începutul lunii martie, dacă nu va fi aprobat bugetul pentru 2011, şi va atinge, probabil, plafonul legal de îndatorare la mijlocul anului.

Dacă gradul de îndatorare depăşeşte un anumit nivel, este nevoie de acceptul Congresului. În general, acest lucru este o formalitate, dar unii republicani au ameninţat că vor bloca măsura, dacă Obama nu va aproba reduceri bugetare importante. Conservatorii au promis anchete ale Congresului privind reglementările şi politicile de cheltuieli ale lui Barack Obama. 2011 va începe, în mare, la fel ca 2010, cu o dezbatere despre asistenţa medicală. Conducerea Camerei Reprezentanţilor a promis un vot, în termen de o lună, pentru a anula reformele făcute de Obama în domeniul sănătăţii, care au divizat profund opinia publică americană.

Efortul simbolic nu va trece de Senat, care este controlat de democraţi. Însă republicanii au anunţat că vor folosi alte mijloace pentru a opri aplicarea pachetului legislativ, inclusiv blocarea fondurilor şi intentarea de procese. Un alt front de luptă îl va reprezenta schimbarea climatică. Conservatorii au sugerat retragerea prerogativei agenţiei guvernamentale de mediu de a limita emisiile de gaze cu efect de seră. Ambele partide vor acţiona având în minte alegerile prezidenţiale din 2012. Obama speră să îşi crească popularitatea, care în 2010 a fost în mod constant sub 50%, în timp de republicanii vor încerca să îşi lanseze candidaţii lor.

Barack Obama i-a rugat, marţi, pe adversarii săi republicani să aştepte 2012 pentru a face campanie în vederea alegerilor prezidenţiale din acest an, în timp ce conservatorii au promis să facă tot posibilul pentru a-l priva pe preşedintele american de un al doilea mandat. Cu o Cameră a Reprezentanţilor majoritar republicană şi un Senat în care democraţii şi-au văzut redusă majoritatea, Obama va trebui să faţă faţă unei opoziţii foarte ostile faţă de programul său politic. Dar în avionul care îl aduce din Hawaii la Washington, Obama şi-a exprimat speranţa că noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, republicanul John Boehner, şi liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, vor înţelege că vor avea timp să facă şi campanie pentru alegerile prezidenţiale din 2012 în 2012. Republicanii au semnalat deja în numeroase rânduri intenţia de a demonta punct cu punct principala reformă a preşedinţiei lui Obama, cea privind asigurările medicale, promulgată în luna martie.



12