Noul coronavirus MERS se trage de la cămile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şanse mai mari de vindecare

Noul coronavirus MERS se trage de la cămile

Monden 30 Noiembrie 2013 / 00:00 668 accesări

MISTER ELUCIDAT Lupta împotriva gripei sezoniere a înregistrat o victorie semnificativă, fiind decriptat modul în care virusul care o declanşează reuşeşte să eludeze sistemul imunitar al omului. Descoperirea făcută de o echipă de cercetători ai Universităţii Cambridge este de mare ajutor pentru realizarea unui vaccin cât mai eficient. Secretul constă în variaţia unei singure molecule a virusului care ajunge să infecteze celulele. Noile vaccinuri vor căuta să altereze această moleculă fără de care virusul nu se mai poate propaga de la celulele infestate la cele sănătoase.

RATĂ DE SUPRAVIEŢUIRE DE 60% O altă veste bună vine dintr-un alt studiu, efectuat de specialiştii Centrului Medical „Erasmus“ din Olanda, care au studiat coronavirusul MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Specialiştii olandezi au identificat trei cazuri de îmbolnăvire cu MERS la cămile, în Qatar, alimentând speculaţiile că aceste animale ar fi fost sursa virusului care a îmbolnăvit apoi oamenii. Coronavirusul MERS este o formă de Sindrom Respirator Acut (SARS), identificată în premieră în ţările din Orientul Mijlociu. Până acum, 176 de persoane s-au îmbolnăvit, iar 69 dintre acestea au murit. Cu o rată a decesului de 40%, MERS este una dintre cele mai periculoase infecţii, aşa că cercetători din lumea întreagă au declanşat o campanie contracronometru pentru a identifica de unde provine virusul. Medicii olandezi sunt primii care au primit confirmarea că trei cămile dintr-o turmă de 14 erau infestate cu MERS. Nu a fost întâmplătoare testarea acestor animale, deoarece două persoane care au fost în contact cu turma au ajuns în stare gravă la spital, fiind confirmată prezenţa coronavirusului.

SUSPICIUNI CONFIRMATE Încă din luna august, când s-a făcut prima analiză genetică a coronavirusului, existau suspiciuni că MERS are sursă animală, cel mai probabil de la cămile. Specialiştii olandezi atrăgeau atenţia atunci că toate persoanele infectate cu MERS au avut de-a face direct cu cămilele: fie le-au consumat carnea sau laptele, fie le-au folosit ca mijloc de transport. La începutul lunii noiembrie, oficialii din Arabia Saudită au confirmat primul caz de MERS la o cămilă, la numai câteva zile după ce se dovedise prezenţa coronavirusului şi în organismul proprietarului său.

Simptomele infecţiei cu MERS sunt destul de amăgitoare, cu tuse, febră şi pneumonie galopantă, în timp ce infecţia se localizează în rinichi. Cazuri de MERS s-au identificat în Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Oman, Tunisia, Franţa, Germania, Spania, Italia şi Marea Britanie. Specialiştii olandezi pregătesc un studiu exhaustiv şi au refuzat să furnizeze alte detalii. În schimb, Ministerul Sănătăţii din Qatar a transmis o alertă ca oamenii în vârstă şi copiii să evite contactul direct cu cămilele. Totodată, persoanele cu probleme de sănătate cronice, precum boli cardiace, diabet şi afecţiuni respiratorii, să evite pieţele deschise sau fermele de animale.



12